Kantoor Woonhuis


LocatieHoge Naarderweg 7
TypeKantoor Woonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1933 - 1933
Opdrachtgever
ArchitectDullaart, J.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1933, naar een ontwerp van de Hilversumse architect J. Dullaart gebouwd kantoor met woning voor het Witte Kruis. Het Witte Kruisgebouw wordt gekenmerkt door een voor de bouwperiode karakteristieke interbellumstijl. In 1950 en in 1966 is het kantoorgedeelte van het pand aan de achterzijde uitgebreid. Het kruisgebouw is gesitueerd op de grens van de villaparken Ministerpark en Trompenberg, die beide deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het uit een woon- en een 'bedrijfsgedeelte' samengestelde gebouw staat met twee bouwlagen onder een samengesteld, met geglazuurde pannen gedekt schilddak met steile dakschilden op het woongedeelte. Het volume met de praktijkruimtes hierachter staat onder een zadeldak met geknikte dakschilden. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen boven een trasraam van klinkers en bevatten recht gesloten en boogvormige gevelopeningen, die voor een deel nog zijn voorzien van de oorspronkelijke gevelopeningen.
De asymmetrische, op het oosten en de straat gerichte gevel heeft links op de begane grond een erker met een groot venster met roedenverdeling in het stalen raam. Tegen de borstwering onder het venster staat een gemetselde bloembak. Rechts van het venster bevindt een hoekportiek met metselwerk van geglazuurde gele baksteen en een gemetselde hoekkolom, eveneens van geglazuurde baksteen. Het portiek bevat openslaande stalen deuren. De gemetselde balustrade boven het portiek is doorgetrokken tot een risalerend gevelveld tussen het venster op de begane grond en een halfrond venster met stalen raam in het linker deel van de verdieping. Op de balustrade boven het portiek ligt een railing van ronde stalen stangen. Op het plat boven het portiek komt een rondboogdeur met roedenverdeling uit. In het dakschild hierboven staat een hoge schoorsteen.
De rechter zijgevel van het woongedeelte is links voorzien van een groot, halfrond venster met roedenverdeling en glas-in-lood in het stalen raam. Rechts hiervan bevindt een rondboogdeur met eveneens boogvormige zijlichten. De entree staat onder een risalerende verdeling van een puntgevel met traplicht. In de punt van de gevel bevindt zich nog een smaller tweede traplicht.
De linker gevel van het woongedeelte bevat op de begane grond vier vensters met stalen ramen met roedenverdeling en op de verdieping drie vensters, die eveneens zijn voorzien van een roedenverdeling en met elkaar zijn verbonden door middel van natuurstenen onderdopels. In het dakschild hierboven zijn drie rechthoekige dakkapellen met uitkragende platte daken en ramen met roedenverdeling opgenomen.
De praktijkruimtes staan achter het woongedeelte. De rechter gevel is voorzien van een groot aantal recht gesloten gevelopeningen van verschillend formaat. Een aantal vensters is voorzien van stalen ramen met roedenverdeling.
De vanaf de straat slecht zichtbare linker zijgevel is in beide bouwlagen eveneens voorzien van meerdere gevelopeningen.

Waardering
Het kantoor met woning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van gecombineerde kantoor-/praktijk-/woonpanden.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.



ID: GMH0417