Wijnpakhuis


LocatieOude Enghweg 26
TypeWijnpakhuis
Onderdeel vanEnsemble met 28
Bouwperiode1906 - 1906
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1906 gebouwd wijnpakhuis, gekenmerkt door een sobere, voor de bouwtijd gangbare Overgangsstijl. Het achter de 'Villa Veershym' (Oude Enghweg 24) staande wijnpakhuis is gebouwd in opdracht van J.C. Lasonder, waarschijnlijk naar een ontwerp van de Hilversumse architect C. de Groot, die ook de ontwerper was van de villa Oude Enghweg 28. J.C. Lasonder was ook de bouwheer van deze villa. Het wijnpakhuis is gesitueerd in het villapark Ministerpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het voormalige wijnpakhuis is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond en staat met één bouwlaag onder een schilddak dat is gedekt met gesmoorde Hollandse (holle) pannen en een zinken piron.
De op de straat gerichte, gepleisterde voorgevel is voorzien van recht gesloten gevelopeningen, die deels nog zijn voorzien van een roedenverdeling en staan onder rollagen van schone baksteen. In het midden van de gevel staat een stel openslaande inrijdeuren onder een groot bovenlicht met roedenverdeling. Links in de gevel staat een venster met glas-in-lood in het bovenlicht boven het kruisraam. Rechts van de deuren staan een groter venster en een kleiner venster met roedenverdeling. Boven de deuren staat een Vlaams geveltje onder een uitkragende, zadeldakvormige steekkap. Het geveltje is voorzien van laad- en losluiken onder een rollaag en een ijzeren trekbalk.

Waardering
Het wijnpakhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het wijnpakhuis heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en als een van de zeldzame, voor zakelijke doeleinden gebouwde objecten in het villagebied.
Het wijnpakhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Het wijnpakhuis heeft ensemblewaarde vanwege de visuele en functionele samenhang met de villa's, waar het bij hoort en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.
Het wijnpakhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1291