Woonhuis


LocatieJonkerweg 15/15b
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1899 - 1899
Opdrachtgever
ArchitectSalm, A.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1899, naar een ontwerp van de architect A. Salm gebouwd 'centraal station voor electrische verlichting'. Het elektriciteitsstation is gebouwd in opdracht van `De Hollandsche Electriciteits Maatschappij (Geveke & Co.)', in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. Het gebouw was oorspronkelijk vergezeld van een schoorsteenpijp en een aantal bijgebouwen, waaronder een machinekamer, een bergplaats en een kantoor met woning. Het elektriciteitsstation staat in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het gebouw is opgetrokken in schone baksteen met accenten van gepleisterde baksteen en staat onder een samengestelde, met geglazuurde muldenpannen gedekte, uitkragende zadeldaken. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint en bevatten voornamelijk recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen onder strek, of onder lateien en/of ontlastingsbogen.
Het gebouw heeft een onregelmatig vormgegeven, op de straat gerichte voorgevel (noordzijde) met onder meer twee puntgevels, boven een uitgebouwde eerste bouwlaag onder half schilddak. Links in het oorspronkelijke deel van de gevel staat een dubbele inrijdeur met bovenlicht en een smal venster aan weerszijden. Deuren en vensters staan onder een gemeenschappelijke betonnen latei. Rechts hiervan staat een rondboog onder een uitkragende dwarskap, die ter rechter zijde overloop in de op gemetselde kolommen rustende overkapping van de veranda. Het muurvlak achter het overstek staat in het verlengde van de gevelpartij boven het overstek en bevat onder meer een stel openslaande deuren. Het overstek ligt aan de voorzijde op een houten latei en heeft aan de rechter zijkant een korfboogvormige opening en een gepleisterde borstwering. De rest van de veranda wordt omheind door een houten balustrade met gecanneleerde balusters. De voorgevel is symmetrisch op de verdieping met twee, onder segmentboogvormige ontlastingsboog staande erkers met schuine zijden en een geprofileerde lijst, en in het midden een blinde rondboognis met ijzeren vergaarbak. De uitkragende dakranden van de geveltoppen rusten op gesneden klossen. In het midden van de kap staat een platte dakkapel met vier kruisramen.
De rechter zijgevel vrijwel symmetrisch ingedeeld met in het midden een hoger opgaande middenrisaliet onder uitkragende dwarskap en iets links van het midden een platte aanbouw. De vensters in deze gevel staan tussen lateien. Het venster links in de verdieping is blind.
Tegen de linker gevel staat een in het verlengde van de voorgevel geplaatste platte aanbouw. De zijgevel daarboven heeft een hoger opgaande middentravee onder uitkragende dwarskap, als die aan de rechter zijde. Ze vormen de uiteinden van hetzelfde evenwijdig aan de weg staande, centrale deel van de kap.

Waardering
Het voormalige elektriciteitsstation is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van gebouwen voor de energievoorziening.
Het gebouw is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd en de functie kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik en als werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect.
Het gebouw heeft ensemblewaarde als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het gebouw is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Klik op een foto
voor een vergroting.




ID: GMH0298