Villa Garage


LocatieHoge Naarderweg 9
TypeVilla Garage
Onderdeel van
Bouwperiode1954 - 1954
Opdrachtgever
ArchitectTrappenburg, C.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1954, naar een ontwerp van de C. Trappenburg gebouwde villa. De villa wordt gekenmerkt door een voor de wederopbouwperiode karakteristieke, zakelijke bouwtrant. Het pand is gesitueerd op de grens van de villaparken Ministerpark en Trompenberg, die beide deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het huis is vanuit een L-vormige plattegrond opgetrokken in schone baksteen en staat met twee bouwlagen onder met pannen gedekte, uitkragende zadeldaken met schoorsteen op de nok en lange, gesneden klossen voor de overstekken met bakgoten. De gevels hebben een met rollaag afgedekt trasraam van klinkers en zijn voorzien voornamelijk recht gesloten gevelopeningen met stalen, glas-in-lood met geometrische patronen in de bovenramen en van grèstegels vervaardigde lekdorpels.
De op de straat gerichte oostgevel bevat rechts in de gevel een venster per bouwlaag. Verder staat in deze gevel links op de begane grond een klein venster en op de verdieping een klein ronde venster met kruisraam. De gevel wordt beëindigd door een brede rand van staande baksteen.
Geheel links heeft de gevel een vertikaal accent in de vorm van een liseen. Links daarvan staat een serre met een gesloten borstwering en vensters met stalen ramen. Op de verdieping bevindt zich een venster.
De zuidelijke gevel is een puntvormige kopgevel met uitgemetselde gevelhoeken bij de dakaanzet en op de verdieping, een op het plat van de serre uitkomende deur met boven- en zijlichten. De als een liseen uitgemetselde linker hoek maakt deel van een schoorsteen, die door het dakoverstek heen steekt.
De noordzijde van het huis is in het linker gedeelte voorzien van een risalerende puntgevel met entree in overluifelde portiek. De deur is voorzien van raamlichten achter decoratieve raamijzers. Links van de entree een stichtingssteen met het bouwjaar en de naam van de plaatser van de steen. Rechts van de risaliet, in een minder hoog opgaande dwars bouwdeel, staat een stalen traplicht met glas-in-lood. Verder op de begane grond een breed venster en op de lage verdieping drie kleine tweeruits vensters. Het brede venster rechts staat onder een betonnen latei, die doorloopt boven de terugstaande deuren van de garage. Deze bevindt zich geheel rechts, aan de westzijde van het pand onder een afhangend deel (lessenaarsdak) van de kap.
In het inwendige van het huis bevinden zich zaken, die herinneren aan gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0418