Tuinmanswoning


LocatieHoge Naarderweg 41
TypeTuinmanswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1909 - 1909
Opdrachtgever
ArchitectHanrath, J.W.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1909, naar een ontwerp van de architect J.W. Hanrath gebouwde tuinmanswoning. De woning wordt gekenmerkt door een voor de bouwtijd karakteristieke, traditionele bouwtrant. Het pand is gesitueerd op de grens van de villaparken Ministerpark en Trompenberg, die beide deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
In schone baksteen vanuit een oorspronkelijk rechthoekige plattegrond opgetrokken dienswoning met één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt, uitkragend zadeldak. De gevels zijn voorzien van een plint van klinkers, afgedekt met een rollaag.
De symmetrische, op het zuiden gerichte voorgevel bevat een boven een gemetseld stoepje staande deur onder een bovenlicht, en aan weerszijden een onder strek staand en met luiken behangen venster met roedenverdeling in het schuifraam. Alle drie de gevelopeningen staan onder strek en boven een rollaag. Uit het dakschild boven deze gevel steken twee gemetselde, rechthoekige dakkapellen met plat dak en ramen met roedenverdeling.
De oostelijke kopgevel is een puntgevel met een eenvoudige, ijzeren versie van een radvenster in de top.
In de westelijke kopgevel staat een venster met luik en roedenverdeling. Tegen de gevel staat een detonerende aanbouw met plat dak.

Waardering
De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De woning heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een woningtype, dat als dienswoning mogelijk deel uitmaakt van een groter geheel.
De woning is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De woning heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De woning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0421