Villa Dubbel


LocatieBurgemeester Van Hellenberg Hubarlaan 18-20
TypeVilla Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1898 - 1898
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing

Inleiding
In het streekarchief zijn onduidelijke gegevens over de bouw gevonden. De diverse gegevens en bouwtekeningen gaan niet over hetzelfde ontwerp, waardoor de hier vermelde gegevens onder voorbehoud zijn.
Waarschijnlijk in 1898 gebouwde dubbele villa. In 1902 is aan het pand een serre toegevoegd. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke trant met invloeden van de Chaletstijl. De villa is gesitueerd aan een bijzondere, ovale structuur in het villapark Ministerpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De dubbele villa is opgetrokken in schone baksteen en staat met twee en drie bouwlagen onder een met gesmoorde kruispannen gedekt, gebroken zadeldak met zadeldakvormige steekkap. De gevels hebben een grijze plint en zijn voorzien van een cordonlijst en recht gesloten gevelopeningen, waarvan de vensters onder een geprofileerde kroonlijst staan. De vensters van nr. 20 zijn nog behangen met persiennes, die van nr. 18 zijn verdwenen.
Het pand heeft een symmetrische, naar de straat gerichte voorgevel (westzijde) met in het midden een hoog opgaande ingangspartij met de twee voordeuren. Het betreft tussen pilasters en onder een bovenlicht staande paneeldeuren met smeedijzeren raamijzers voor de deurlichten. De entreepartij staat onder een brede luifel, die in het midden rust op een schoor, die is verbonden met de daklijsten van de serres. De cordonlijst risaleert boven de middenpartij. Op de eerste verdieping is deze voorzien van twee vensters en op de tweede verdieping van eveneens twee kleinere vensters. De geveltop met dwarskap is verlevendigd door middel van een op dubbele schoren rustend sierspant met hammerbeams, geschulpte rondboog, snijwerk en een makelaar. Aan weerszijden van de middenpartij op de begane grond een grote houten serre met afgesnoten hoeken, roedenverdeling in de bovenramen en flauw hellende dakschildjes rondom een plat met smeedijzeren balustradehekjes tussen houten balusters. Op het plat komt een stel openslaande deuren met bovenlicht uit.
De rechter zijgevel heeft twee gevelopeningen op de begane grond en op de verdieping links een open venster en rechts een blind venster. De geveltop bevat twee kleinere vensters en is voorzien van een makelaar.
De linker zijgevel is vergelijkbaar, maar heeft in beide bouwlagen twee vensters, waarvan de beide linker blind zijn.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het villapark Ministerpark en het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0256