Villa


LocatieOude Enghweg 34-36
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectGeldmaker, M.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1905 gebouwd dubbel herenhuis. Het is gebouwd naar een ontwerp van de architect M. Geldmaker in een in een voor de bouwperiode karakteristieke Overgangsstijl. Het is gesitueerd in het villapark Ministerpark, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied. Het dubbele herenhuis sluit in architectuurhistorisch opzicht goed aan op een groot deel van de in de nabije omgeving staande panden.

Omschrijving
Vanuit een vrijwel rechthoekige plattegrond, in schone en gepleisterde baksteen opgetrokken dubbel woonhuis met verdieping onder een met Hollandse (holle) pannen gedekt, uitkragend schilddak met dakkapellen onder lessenaarsdaken in het voorste dakschild van het hoofdvolume. De grotendeels gepleisterde gevels worden verlevendigd door met de witte geveldelen contrasterende horizontale banden en segmentboogvormige ontlastingsbogen van schone baksteen boven de recht gesloten gevelopeningen van zowel de voorgevel als de beide zijgevels. De gevels hebben een gepleisterde plint en zijn voorzien van vensters met roedenverdeling in de bovenlichten.
De brede, vrijwel symmetrische, op de straat gerichte voorgevel is ongepleisterd tussen de plint en de bovenlichten van de vensters op de begane grond. De gevel wordt geleed door onder zadeldakvormige (rechts) en schilddakvormige (links) steekkappen staande zijrisalieten. De rechter risaliet heeft een puntgevel die in de top is voorzien van vakwerk. De brede middenpartij is op de verdieping voorzien van twee erkers met schuine zijden.
De villa is aan beide zijden voorzien van een krimp, waarin de entree is opgenomen. De entrees bevinden zich in de op de straat gerichte, terugstaande ingangstraveeën. Boven de linker entree (nr. 36) is een steen geplaatsts met de naam 'AZARA'. De rechter zijgevel is op de begane grond voorzien van twee vensters. De linker zijgevel (36) bevat twee vensters in beide bouwlagen.

Waardering
Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden omstreeks de eeuwwisseling.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Het huis heeft ensemblewaarde vanwege de nauwe architectuurhistorische samenhang met de omringende panden en als karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een bijzondere historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van zowel het exterieur als delen van het interieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0466