Villa


LocatieHoge Naarderweg 59
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1892 - 1892
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de, Heemskerk, W.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1892, naar een ontwerp van de architecten De Groot en Heemskerk gebouwde villa. De op een hoek van de Hoge Naarderweg en de Koninginneweg staande villa wordt gekenmerkt door een in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische bouwtrant. Het pand is gesitueerd op de grens van de villaparken Ministerpark en Trompenberg, die beide deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en heeft twee bouwlagen onder met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak en een ongelijkzijdig, octogonaal, afgeknot tentdak met bitumineuze dakbedekking. De gevels zijn voorzien van en donkergrijze plint en schijnvoegen (alleen de begane grond) en bevatten recht gesloten gevelopeningen binnen een omlijsting (alleen de verdieping). De vensters op de begane grond staan onder een strek van pleisterwerk en die op de verdieping onder een geprofileerd kroonlijstje.
De villa heeft een markante hoekpartij met onder meer een profiellijstje en een geprofileerde gootlijst met bloktandfries als gevelbeƫindiging en een viertal blinde vensters aan de Hoge Naarderwegzijde. Een travee aan Koninginnewegzijde op de begane grond een stel openslaande deuren onder bovenlicht met een kop in de sluitsteen en op de verdieping een op consoles rustend balkon met een balustrade van gedraaide balusters en tussen pilasters met kapiteeltjes en onder een kroonlijst met kuif staande openslaande deuren. Daarboven is de gevel versierd met een maskeron. Uit het dakschild daarboven steekt een zinken dakkapelletje met diagonaal kruisraam in het ronde licht. De kap bestaat uit steile dakschilden met contrasterende houten hoekvorsten en een geprofileerde kroonlijst als beƫindiging.
De op de Hoge Naarderweg gerichte gevel (oostzijde) bevat op de bage grond een onder een gesneden kalf en bovenlicht staande deur en links ervan een venster met T-raam. Links op de verdieping eveneens een venster met T-raam en boven de deur een venster (traplicht) met melkglas en roedenverdeling.
De op de Koninginneweg gerichte gevel bevat op de begane grond een brede vensterpartij met zware middenstijl en op de verdieping een vergelijkbaar venster met decoraties op de borstwering.
Tegen de zuidgevel staat een lage uitbouw onder plat dak.
De gevel aan de westzijde is voorzien van een hoger opgaande middenpartij met plat dak.
Aan de Koninginnewegzijde bevindt zich nog een oude ijzeren erfscheiding.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp envanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de situering, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0425