Woonhuis Dubbel


Locatie4 panden Naarderstraat 90-96
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectSlot, J.H.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Twee identieke dubbele woonhuizen zijn gebouwd in 1902, naar ontwerp van de Hilversumse architect J.H. Slot. De villa's zijn gebouwd in opdracht van B.A. van Rood. De twee panden hebben de stilistische kenmerken van een voor de bouwtijd en Hilversum karakteristieke Overgangsstijl.

Omschrijving
De vrijwel identieke dubbele woonhuizen staan met voornamelijk een bouwlaag onder een met gesmoorde kruispannen gedekt pseudo-mansardedak met een dwarskap onder wolkap voor de hoger opgaande middenpartij. De nokhoeken zijn voorzien van kleine pironnen. De gevels zijn boven een plint van schoon metselwerk (klinkers) opgetrokken in gepleisterde baksteen, dat wordt verlevendigd door accenten van schone baksteen in de vorm van speklagen en ontlastingsbogen. De gevelopeningen zijn recht gesloten en in de bovenlichten voor een belangrijk deel nog voorzien van een roedenverdeling en getint glas.
De voorgevel heeft een hoger opgaande centrale gevelpartij met op de begane grond twee onder segmentboog staande paneeldeuren, die elk zijn voorzien van decoratief ijzerwerk voor de deurramen en staan onder bovenlichten met roedenverdeling. Aan weerszijden van de ingangspartij bevindt zich een rechthoekige serre met een met kruispannen gedekt, afgeknot schilddak. De bovenramen zijn voorzien van een fijne stijlverdeling. Op het plat van de serres staat een houten balustrade. De op het plat uitkomende deur (behalve bij nr. 96) is voor een groot opgenomen in het voorste dakschild en staat onder een uitkragend lessenaardakje.
De linker gevelpartij van het blok 94-96 was oorspronkelijk spiegelbeeldig identiek. De op de serre uitkomende dubbele deur en de opgetrokken gevel zijn wijzigingen, die het oorspronkelijke beeld van het pand en het ensemble enigszins verstoren.
Op de verdieping van de middenpartij bevinden zich twee met vensters, waarvan de onderramen oorspronkelijk met persiennes waren behangen en de beide bovenramen waren voorzien van een roedenverdeling. De vensters staan tussen gemetselde lekdorpels en een dubbele rondboog van schone steen. De grotere bogen maken deel uit van het uitgemetselde bovenste deel van de centrale gevelpartij. Ze staan in het midden boven een geprofileerde kraagsteen en zij aan de gevelhoeken verbonden met afhangende lisenen, eveneens met geprofileerde aanzet. In de onder een wolfseind staande beschoten geveltop zijn twee kleine, liggende vensters opgenomen.
Alle zijgevels zijn uiterst sober van vormgeving en detaillering en bevatten enkele onopvallende gevelopeningen. Bij nr. 90 staat een platte uitbouw.

Waardering
De villa´s zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa´s hebben cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woningen voor de middenstand en de beter gesitueerden.
De villa´s zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa´s hebben een grote ensemblewaarde waarde vanwege de sterke architectonische samenhang met elkaar.
De villa´s zijn tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH0967