Villa Koetshuis


LocatieKoninginneweg 7
TypeVilla Koetshuis
Onderdeel van
Bouwperiode1896 - 1896
Opdrachtgever
ArchitectBriët, J.G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1896, naar een ontwerp van architect J.G. Briët gebouwde villa. De oorspronkelijk van een koetshuis vergezelde villa is gebouwd in opdracht van B. Buwalda, in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische Overgangsstijl met details die zijn ontleend aan diverse neo-stijlen. In 1902 is de villa in opdracht van A.R. Buwalda uitgebreid met een kantoorgebouwtje. De villa staat in het villapark Trompenberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Uit twee delen samengesteld pand met deels één, deels twee bouwlagen onder de samengestelde, met gesmoorde kruispannen gedekte kap. Het pand is opgetrokken in schone baksteen met accenten van wit geverfde, gepleisterde baksteen aan de hoeken en boven de gevelopeningen. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint en worden geleed door speklagen ter hoogte van de raamdorpels.
Het met de puntgevelvormige kopgevel op de straat georiënteerde, risalerende linker deel van het pand heeft een symmetrische indeling en staat met twee bouwlagen onder een uitkragend zadeldak met een voorschot en makelaar.
Op de begane grond staat een tweedelig, recht gesloten en met persiennes behangen venster. Boven het venster ligt een geprofileerde kroonlijst met fronton. Het getoogde verdiepingsvenster staat onder een vergelijkbare bekroning en is eveneens voorzien van persiennes. In de geveltop bevindt zich een blind, rond oeil de boeuf tussen schoren en geschoten geveldelen.
Het haaks op het linker deel staande lagere volume heeft een lijstgevel en een afgeknot schilddak. De geheel links hierin staande deur is voorzien van ijzerwerk voor de twee deurlichten en heeft een bovenlicht onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met sluit- en aanzetstenen. De gootlijs rust op bewerkte klossen die zijn bevestigd aan een gepleisterde kroonlijst.
Tegen de linker gevel staat een op een gemetselde basis geplaatste houten serre met afgesnoten hoeken, bewerkte stijlen en een afhangende dakrand. Het afgeknotte zingen dak draagt een balkon met hekwerk van smeedijzer. Op het balkon komen openslaande deuren met persiennes uit.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het villapark Trompenberg en het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0304