Villa


Locatie's-Gravelandseweg 75
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1893 - 1893
Opdrachtgever
ArchitectMeijer, W., Nieuwenhuizen, H.
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1893 gebouwde villa. De villa is ontworpen door de architecten J.W. Meijer en H. Nieuwenhuizen, in opdracht van de Baarnse zakenman E. Greidanus. De op een hoek van de 's Gravelandseweg en de Costeruslaan staande villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl. De villa maakt deel uit van een reeks in de jaren '90 van de 19e eeuw gebouwde villa's aan de 's Gravelandseweg, die een belangrijk ensemble vormen op de grens van de villaparken Boomberg en Trompenberg.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone baksteen, met contrasterende accenten van wit geschilderde, gepleisterde baksteen voor de hoeken en de gevelbeëindigingen. De gevels zijn van het type lijstgevel en zijn voorzien van een gepleisterde grijze plint, een geprofileerde cordonlijst, dito daklijst, hoeklisenen met casementen op de begane grond en verspringende blokken op de verdieping, en recht gesloten gevelopeningen met profielomlijsting. De lekdorpels van de vensters op de begane grond zijn doorgetrokken en geleden de gevels aan de onderkant. Gevelbeëindigingen in de vorm van een vereenvoudigd hoofdgestel
De villa heeft een asymmetrische, op de 's Gravelandseweg gerichte voorgevel (noordzijde) met rechts een licht risalerende gevelpartij, waaraan een serre met afgesnoten hoeken, hoekpenanten met decoratief snijwerk, een brede plankenlijst en bovenlichten met glas-in-lood en afgeronde (kwarthol) bovenhoeken. Het plat van de serre is voorzien van een houten balustrade met gedraaide balusters. Op het plat komen twee stel openslaande deuren met bovenlicht uit. De gevelpartij hier links van bevat per bouwlaag twee vensters, waarvan die op de verdieping zijn voorzien van een houten borstwering en T-ramen.
De rechter zijgevel heeft een risalerende rechter gevelpartij en is voorzien van diverse vensters, vergelijkbaar met die in de voorgevel. Boven het risalerende gedeelte steekt uit het dakschild een houten dakkapel met gecanneleerde pilasters en een plat dak met uitkragende,geprofileerde daklijst.
De linker zijgevel heeft een risalerende rechter gevelpartij met twee vensters op de begane grond en één op de verdieping. Links van de risaliet een overluifelde deur. Tegen de achterzijde staat een aanbouw met plat dak.

In de voortuin staat een monumentale beuk die mogelijk dateert uit de bouwtijd van de villa.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de situering en vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de villabebouwing aan de `s Gravelandseweg en als een bijzonder onderdeel van de villaparken in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0213