Landhuis


LocatieUtrechtseweg 253
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1925 - 1925
Opdrachtgever
ArchitectSlot, J.H.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het landhuis `De Rietstulp' is gebouwd in 1925, naar een ontwerp van de Hilversumse architect J.H. Slot. Het karakteristieke landhuis is gebouwd in een voor de bouwtijd kenmerkende, rurale landhuisstijl, die verwantschap heeft met de architectuur van de Amsterdamse School. Het huis maakt deel uit van een lange reeks van voornamelijk 20e-eeuwse villa's en landhuizen aan de Utrechtseweg.

Omschrijving
Het huis staat met één en twee bouwlagen onder een semi-mansardedak met convex gewelfde dakschilden van ongelijke lengte en een met vorstpannen gedekte nok met schoorsteen. De gevels zijn boven een trasraam van schoon metselwerk opgetrokken in schone baksteen en hout en bevatten voornamelijk recht gesloten gevelopeningen, waarvan de vensters zijn voorzien van een roedenverdeling en onder een rollaag van schone, met de witte gevels contrasterende baksteen staan.
Het hoger opgaande rechter deel van de asyymetrische voorgevel bevat op de begane grond een groot venster. De verdieping is bekleed met een beschot van gepotdeksekselde planken en is voorzien van een pal onder een wolfsend staand venster met twee kruisramen. De rechter en de smallere linker gevelpartij worden van elkaar gescheiden door een verticaal accent in de vorm van een schoorsteen met een rondboogvormige vonkvanger van schoon metselwerk en een smeedijzeren klemband met krulversieringen. In de lage linker gevelpartij is een om de hoek gaand venster opgenomen.
De vanaf de openbare weg slechts zichtbare Linksacher is de linker zijgevel verbonden met een volume onder een deels met pannen gedekt , deels convex gewelfd zadeldak. Dit waarschijnlijk als garage gebouwde volume bevat onder meer een stel getoogde openslaande deuren en een rond venster in de geveltop.
De eveneens zeer beperkt zichtbare rechter zijgevel is onder meer voorzien van een erker met schuine zijden, een hierboven staande houten balkonbalustrade en twee in de kap opgenomen vensterpartij.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het landhuis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de landhuis- en villabebouwing aan de Utrechtseweg, waarmee het huis ook een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1224