Villa


LocatieKoninginneweg 20a/20b
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1908 - 1908
Opdrachtgever
ArchitectRhijn, B.A. van
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1908, naar een ontwerp van aannemer/architect B.A. van Rhijn gebouwde villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl met vakwerkelementen, die zijn ontleend aan de destijds in zwang zijnde Chaletstijl en de Engelse Landhuisstijl. Het op de hoek Koninginneweg/Tesselschadelaan gesitueerde huis staat in het villapark Ministerpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen met accenten in de vorm van rollagen en ontlastingsbogen van schone baksteen (verblendsteen) in de bogen boven de gevelopeningen en is voorzien van vakwerk in de geveltoppen. De villa heeft twee bouwlagen onder een samengesteld, met geglazuurde tuiles du nord gedekt, uitkragend zadel-/schilddak met pironnen op de nokhoeken en geprofileerde gootlijsten op gesneden klampen. De plinten zijn gemaakt van geglazuurde verblend- of baksteen en de vensters zijn voorzien van bovenramen met geel glas en roedenverdeling.
De naar de Koninginneweg gerichte asymmetrische gevel (noordzijde) is heeft rechts een symmetrisch ingedeelde, onder dwarskap staande risaliet met op de begane grond een smal venster en op de verdieping een rondboogloggia met houten balustrade boven een houten lijst met gesneden klossen. Op de loggia komen openslaande deuren uit. In de onder een wolfsend staande geveltop met vakwerk staat een tweedelig venster. De rechter hoek is op de begane grond afgesnoten, is voorzien van een venster en staat onder een tromp.
Rechts van de risaliet een smalle terugstaande travee met een smalle tuindeur met bovenlicht onder een half schilddakje.
Links van de risaliet een grote serre met openslaande tuindeuren en plat dak. In het terugstaande geveldeel boven de serre staat een stel openslaande deuren., die op het plat van de serre uitkomen.
Een afgesnoten hoek met op de verdieping een venster en een onder een zadeldak staand geveltopje met vakwerk vormen de overgang naar de gevel aan de Tesselschadestraat.
Deze gevel heeft links een brede risaliet met een venster per bouwlaag en een geveltop met vakwerk, waarin een tweedelig venster onder wolfdak. In de gevelpartij rechts hiervan een venster per bouwlaag en een uit het dakschild hierboven stekende houten dakkapel met lessenaarsdak.
De zuidgevel is geheel links onder meer voorzien van een loggia in de top.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het villapark Ministerpark en Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0312