Villa


LocatieKoninginneweg 22
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1912 - 1912
Opdrachtgever
ArchitectMouw, M.J.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1912, naar een ontwerp van architect M.J. Mouw gebouwde villa met de naam 'KLEIN ZSCHAUCHWITZ'. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. In 1929 is er bij het pand een door architect B.H. Bakker ontworpen aanbouw met garage gebouwd. Het op de hoek van de Koninginneweg met de Tesselschadelaan gesitueerde huis staat in het villapark Ministerpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone baksteen en heeft twee bouwlagen onder een uitkragend, samengesteld, met plaatjes van bitumen gedekt schild-/zadeldak met pironnen op de nokhoeken. De gevels zijn voorzien van een donker trasraam van klinkers en recht gesloten, onder strekken en rollagen staande gevelopeningen, waarvan de onderramen van de meeste vensters met luiken zijn behangen en zijn voorzien van hardstenen lekdorpels. De bovenramen zijn ingevuld met glas-in-lood.
De op de Koninginneweg georiƫnteerde gevel bestaat links uit een puntgevel met op de begane grond een zesruits venster, op de verdieping een vierruits venster en een tweeruits venster in de top. De gevelpartij hier rechts van bestaat uit een serre met schuine zijden en openslaande deuren. Het plat van de serre is omheind door een houten balustrade en er komt een stel openslaande deuren met bovenlicht op uit. In de gevel staat een natuurstenen plaat met de naam van het pand.
De op de Tesselschadestraat gerichte gevel is twee-assig met links een ondiepe erker met een gewelfde vensterpartij met samengetseld raam onder een geprofileerde kroonlijst. De twee grote verdiepingsvensters staan aan weerszijden van een klein venster
De linker zijgevel bevat rechts een venster per bouwlaag en heeft links een risaliet met in de op de straat gerichte zijde een overluifelde deur onder een bovenlicht met glas-in-lood en traliewerk.
Ter linker zijde van het huis staat een vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken garage onder zadeldak. De garagedeuren zijn geplaatst in de naar de straat gekeerde kopgevel.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het villapark Ministerpark en het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0313