Villa


LocatieHoge Naarderweg 28
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1900 - 1901
Opdrachtgever
ArchitectHogervorst, E.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1900-1901, naar een ontwerp van de bouwkundige E. Hogervorst gebouwde villa met de naam 'HOOGH HEEM'. De in opdracht van de heer H.W. de Lange gebouwde villa wordt gekenmerkt door een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwtrant. Het pand is gesitueerd aan de westelijke begrenzing van het villapark Ministerpark met het villapark Trompenberg, die beide deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone baksteen met accenten van wit geschilderde, gepleisterde baksteen, die contrasteren met de rest van de gevel. Het pand heeft twee bouwlagen onder een met bitumen plaatjes gedekte, samengestelde kap. Het rechter volume heeft een gebroken zadeldak met dakschilden, die flauw hellen aan de bovenkant en steil zijn aan de onderkant. Het hier dwars opstaande linker volume staat onder een afgeknot zadeldak. De gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint, een geprofileerde cordonlijst, recht gesloten vensters onder segmentboogvormige ontlastingsbogen met sluit- en aanzetstenen en baksteenmozaïekjes in de boogtrommels.
Het rechter deel van de op de straat gerichte voorgevel (westzijde) is een risaliet in de vorm van een symmetrisch ingedeelde topgevel met op de begane grond een stel openslaande terrasdeuren met boven- en zijlichten, op de verdieping een venster met middenstijl en in de geveltop een klein zoldervenster. Tussen het verdiepingsvenster en het zoldervenster ligt een tegeltableau met de naam van de villa. De geveltop heeft een gepleisterde en gekeperde gevellijst met een kraagstuk voor de dakaanzetten en smalle schouders met bolbekroning.
De linker gevelpartij bevat rechts op de begane grond de boven een hardstenen stoepje en onder bovenlicht staande, originele porte brisée met snijwerk en smeedijzeren decoraties voor het deurlicht. Links hiervan een breed venster met twee tussenstijlen en op de verdieping, boven de deur, een smal venster en een breder venster met middenstijl er links van . De gevel wordt beëindigd door een gepleisterde lijst onder een geprofileerde dakrand. Uit het dakschild hierboven steken twee kleine dakkapellen.
Tegen het risalerende rechter deel van de zijgevel staat een serre met kleurrijk glas-in-lood in de bovenlichten en een zinken roevendakje met plat. Het plat is voorzien van een houten balustrade en er komen openslaande deuren op uit. De geveltop is voorzien van kraagstukken ter hoogte van de dakaanzet. De geveltop is vergelijkbaar met die aan de westzijde.
De rechter zijgevel heeft onder meer een middenrisaliet onder een afgesnoten tentdak.
De ruime voortuin is voorzien van een halfronde oprit en rond het rechter deel van de villa ligt een terras, dat is omheind door een balustrade met gedraaide balusters en pijlers met bolbekroning.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0419