Woonhuis


LocatieVan der Lindenlaan 34
TypeWoonhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1875 - 1885
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing

Inleiding
Van dit huis zijn in het streekarchief geen gegevens van de bouw te vinden.
In de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd, uit twee volumes samengesteld woonhuis. Het 'KLEIN VREDENHOF' geheten huis is niet gebouwd in een specifieke stijl, maar heeft desalniettemin een karakteristiek negentiende-eeuws voorkomen. Het huis is waarschijnlijk al gebouwd voordat het villagebied tot ontwikkeling kwam en heeft zeer waarschijnlijk als tuinmanswoning deel uitgemaakt van het hier destijds gelegen landgoed `Vogelenzang'. Het huis staat in het villapark Boomberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het huis is opgetrokken in met schijnvoegen verlevendigde gepleisterde baksteen en staat met één en twee bouwlagen onder een met bitumenplaatjes gedekt wolfdak en een met geglazuurde kruispannen gedekt, geknikt schilddak met een 'uilebord' met makelaar. De rode en gesmoorde pannen vormen een decoratief patroon op de zijschilden.
De naar de weg gekeerde zijde van het huis (zuidwestzijde) bestaat uit twee symmetrisch ingedeelde gevelpartijen. De gevel van het linker bouwdeel onder zadeldak met wolfsend bezit op de begane grond een recht gesloten venster met luiken voor de onderramen en in de zolderverdieping een rond venster met diagonale roeden. De steile, uitkragende dakranden zijn voorzien van decoratief gekeperde windveren. De hoger opgaande en iets risalerende rechter gevelpartij heeft op de begane grond een met luiken behangen, recht gesloten venster, op de verdieping een boven een houten bloembak staand, rondboogvormige fenêtre à terre, voorzien van een ijzeren Frans balkon. Dit deel van de gevel staat onder een uitkragende dakrand, dat in het midden is gewelfd en zo ruimte laat voor het bovenlicht van het verdiepingsvenster.
De vanaf de openbare slechts beperkt zichtbare rechter zijgevel is voorzien en bevat een overdekte entree in de voorzijde van de krimp. De overdekking is een houten luifel, die rust op een houten hoekkolom. Hoog in het rechter deel van de gevel bevindt zich een rondboogvenster. Rechtsachter het huis staat een rechthoekig volume onder schilddak.
De linker zijgevel is vanaf de straat niet zichtbaar.

Waardering
Het huis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzonder overblijfsel van een van de landgoederen, die hier ooit lagen.
Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere ontwerp, en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende detaillering en materiaalgebruik.
Het huis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0372