Landhuis


LocatieArubalaan 7
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1937 - 1937
Opdrachtgever
ArchitectUchelen, P.C. van
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het in 1937, in opdracht van J.L.F. de Meijere gebouwde landhuis 'De Boschhoek' is gesitueerd in het villapark Heideveldpark (West-Indiƫwijk). Het landhuis is gebouwd in een bouwtrant, die ook wel bekend is als de Gooise landhuisstijl. Het huis is gebouwd naar een ontwerp van de architect P.C. van Uchelen.

Omschrijving
Het huis is opgetrokken in schone baksteen en hout en wordt vergezeld van een bakstenen garage. De kap is met riet gedekt en is voorzien van een hoge, zich verjongende schoorsteen. De verdieping is van hout en de gevelopeningen zijn recht gesloten. De vensters bevatten ramen met een roedenverdeling. Links achter het huis staat een met het huis verbonden garage met rondboogdeuren.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van deze woonhuizen.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omringende panden en als een bijzonder onderdeel van het in het begin van de 20e eeuw in ontwikkeling gebrachte villapark Heideveldpark (West-Indiƫwijk).
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0715