Tuinmanswoning


LocatieGraaf Florislaan 7
TypeTuinmanswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectHanrath, J.W.
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1901-1902 naar een ontwerp van de architect J.W. Hanrath gebouwde tuinmanswoning met broeikassen. De tuinmanswoning draagt de naam 'OUDT HOLLANDT' en is waarschijnlijk gebouwd als dienstwoning bij de gelijknamige villa aan de Koninginneweg. Het huis is gebouwd in een voor het oeuvre van Hanrath karakteristieke landhuisstijl met datumankers aan de voorgevel en is ook inwendig in vrijwel oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Het huis maakt deel uit van de villawijk Ministerpark, een onderdeel van de het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De veranda is voorzien van een betegelde vloer en een de op hardstenen poeren staande, originele hoekbank met de van Hanrath bekende hartjes, die ook elders in het houtwerk van het huis zijn aangebracht. Op de linker hoek van de veranda staat een zware houten kolom Rechts in het terugstaande geveldeel staat een uit een boven- en een onderdeur samengestelde deur met kruisgehengen en zijlicht. De gevelpartij rechts van de veranda bevat een brede, vierdelige vensterpartij die met vouwluiken is behangen. Het rechter deel van de gevel loopt aan de bovenzijde schuin af en staat hier onder een vanuit het rechter dakschild doorgetrokken lessenaarsdak.
De linker zijgevel bevat een vensterpartij met luiken.
De rechter zijgevel is onder meer voorzien van een tweede, uit een boven- en onderdeur samengestelde deur.
Aan de achterzijde zijn aan de onderkant van het dakoverstek nog de katrollen aanwezig voor de luiken van de broeikassen.
De erfscheiding met ijzeren toegangshek aan straatzijde dateert nog uit de bouwtijd van het huis.

Waardering
De voormalige tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De woning heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen..
De woning is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering en als een karakteristiek werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect.
De woning heeft ensemblewaarde vanwege de sterke historische relatie met de nabij staande villa 'OUDT HOLLAND', vanwege de samenhang met de omringende bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het villapark Ministerpark, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De woning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van zowel het exterieur als het interieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0191