Villa


LocatieGraaf Florislaan 34
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1901 - 1901
Opdrachtgever
ArchitectKroes, H.
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1901 gebouwde villa. De villa is gebouwd naar een ontwerp van de Amersfoortse architect H. Kroes, in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Neo-Hollandse Renaissance en de Chaletstijl verwante, eclectische stijl. Het huis maakt deel uit van het villapark Ministerpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone baksteen met accenten van wit geverfde, gepleisterde baksteen. De villa heeft twee bouwlagen onder een uitkragend, met rode kruispannen gedekt schilddak en een eveneens uitkragende, zadeldakvormige dwarskap. De nokhoeken zijn versierd met bekroningen van terracotta. De door middel van witte speklagen, hoekstenen en ter hoogte van de onderdorpels doorgetrokken lijsten verlevendigde gevels zijn voorzien van een gepleisterde plint en getoogde vensters met roedenverdeling in de bovenramen.
De villa heeft een symmetrisch vooraanzicht met in het midden een risaliet met puntgevel. De risaliet verjongt zich in het midden, waardoor deze op de verdieping iets smaller is dan op de begane grond. Tegen de risaliet staat een grote rechthoekige, op een stenen onderbouw geplaatste houten serre met openslaande deuren en geprofileerde daklijst rondom de dakschildjes die zijn gedekt met geglazuurde schubben van terracotta. Op het plat van het serredak staat een houten balustrade en er komen twee deuren op uit. In de geveltop, tussen de uitkragende dakranden en boven een cordonlijst, staat een kleiner zoldervenster. De windveren van het zadeldak hebben een decoratieve beëindiging aan de onderkant. Aan weerszijden van de risaliet bevindt zich een relatief smalle, één-assige gevelpartij met één venster per bouwlaag.
De drie traveeën brede symmetrische rechter zijgevel is in het midden voorzien van een deur.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige bebouwing aan de Graaf Florislaan en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0200