Landhuis


LocatieCuracaolaan 28
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1920 - 1920
Opdrachtgever
ArchitectEpen, J.C. van
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het landhuis is in 1920 gebouwd voor A. Waldorp, naar een ontwerp van de Heiloose architect J.C. van Epen. Het landhuis is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Delftse School verwante bouwstijl. Het huis is gesitueerd in het villapark Heideveldpark (West-Indiëwijk).

Omschrijving
Het huis staat met twee bouwlagen onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak met twee zich verjongende schoorstenen op de nok. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen en zijn voorzien van een hoge plint van staande steen, overhoekse zich verjongende steunberen aan de hoeken en voornamelijk recht gesloten, onder rollagen staande gevelopeningen, waarvan de venster zijn ingevuld met ramen met roedenverdeling.
De symmetrische op de Curaçaolaan gerichte gevel bevat twee staande vensters op de grond en twee liggende vensters op de verdieping. In het dakschild hierboven is een rechthoekige houten dakkapel opgenomen.
De rechter zijgevel is een kopgevel met de vorm van een puntgevel. De gevel is voorzien van een onder een zadeldak staande ingangsrisaliet met overhoekse steunberen aan de hoeken, een deur met een zijlicht er links van en er boven een smal venster in de vorm van een keperboogvormige contraboog. De geveltoppen van zowel het hoofdvolume als de risaliet zijn voorzien van vlechtingen.
Dat geldt ook voor de beperkt zichtbare linker kopgevel, die onder meer wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een houten uitbouw met een balkonbalustrade om het platte dak, waarop openslaande duren uitkomen.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de gegoede burgerij.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, als werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de omringende panden en als een bijzonder onderdeel van het villapark Heideveldpark (West-Indiëwijk), waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0750