Villa


LocatieGraaf Florislaan 30A
TypeVilla
Onderdeel vanensemble met nr. 32
Bouwperiode1901 - 1901
Opdrachtgever
ArchitectBriët, J.G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1901, naar een ontwerp van architect J.G. Briët gebouwde villa. De villa is gebouwd in opdracht van mej. A.H. Wijnekus, in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische stijl met elementen uit de Neo-Renaissance en de Chaletstijl. Het pand vormt een ensemble met het vergelijkbare, eveneens door Briët ontworpen buurpand met huisnummer 32. De villa is gesitueerd in de villawijk Ministerpark, een onderdeel van het noordwestelijk villagebied.

Omschrijving
De villa is gebouwd in schone baksteen met accenten van gepleisterde baksteen in de vorm van speklagen en sluit- en aanzetstenen met diamantkoppen voor de bogen en strekken boven de gevelopeningen. De villa staat met twee bouwlagen onder een schilddak en een zadeldakvormige dwarskap, die zijn gedekt met tuiles du nord. De gevels hebben een gepleisterde plint en zijn voorzien van recht gesloten vensters.
De voorgevel (zuidzijde) is asymmetrisch met links een risaliet met puntgevel, waaraan een rechthoekige houten serre met openslaande deuren aan de voorzijde, geel glas in de gedeelde bovenlichten en een geprofileerde dakrand rondom de met zink gedekte dakschildjes rondom het plat. Deze is voorzien van een houten balustrade met gedraaide balusters, waarop openslaande deuren uitkomen. De deuren staan onder segmentboogvormige ontlastingsbogen en boogtrommels die zijn ingevuld met tegeltjes. Het zoldervenster in de geveltop staat onder een strek en het overstek van het dwars op de hoofdvorm staande zadeldak. Deze kap heeft een uitkragend sierspant met onder meer een rondboog aan het voorschot dat rust op vier stel dubbele schoren.
Rechts van de risaliet op de begane grond staat een, onder een bovenlicht en strek staande, paneeldeur met decoratieve smeedijzeren raamijzers voor de deurlichten. Hierboven een venster van dezelfde breedte. In de travee hier rechts van staat per bouwlaag een brede gevelopening, waarvan die op de begane grond een stel openslaande deuren bevat en die op de verdieping als venster dient. Ze staan onder segmentboogvormige ontlastingsbogen en met tegeltjes ingevulde boogtrommels.
De rechter gevelpartij wordt beëindigd door middel van een gepleisterd entablement. Uit het dakschild hierboven steekt een houten dakkapel met uitkragend sierspant en zadeldak.
Aan de linker en rechter kant van de tuin is de ijzeren erfscheiding voorzien van toegangshekken met gecanneleerde gietijzeren hekpijlers.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de overige bebouwing aan de Graaf Florislaan en als een bijzonder onderdeel van het villapark Ministerpark en het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0198