Landhuis


LocatieSteijnlaan 14
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1914 - 1914
Opdrachtgever
ArchitectLondon, J.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1914, naar een ontwerp van de architect J. London gebouwd landhuis. Het op een kruising van de Steijnlaan met de Bothalaan gerichte pand is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, zakelijke Overgangsstijl. In 1919 is er een serre (erker) aan de villa toegevoegd. Het landhuis is gesitueerd in het villapark Trompenberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een met geglazuurde Hollandse (holle) pannen gedekt, uitkragend schilddak met knik (zeeg) en zinken accenten op de nokhoeken. De gevels zijn boven een trasraam met rollaag opgetrokken in schone rode steen en zijn voorzien van recht gesloten, grotendeels onder lateien en strekken staande gevelopeningen met kozijnen, lateien en lekdorpels met afzaat van natuursteen.
De villa heeft een op de straat gerichte symmetrische voorgevel met hoekaccenten in de vorm van verspringende uitgemetselde blokken. De gevel is in het midden op de begane grond voorzien van een met luiken behangen venster met samengesteld raam met glas-in-lood in de bovenramen Aan weerszijden van dit venster staat een vijfzijdige erker met vensters in een zwaar waarschijnlijk granieten kozijn. De bovenramen hierin zijn ook voorzien van glas-in-lood. De vanuit der erkers doorgemetselde balustrades met natuurstenen dekplaat en bollen op de hoeken staan voor een plat dak, waarop openslaande deuren met roedenverdeling uitkomen. In het midden op de verdieping bevindt zich een breed venster met roedenverdeling in het samengestelde raam. Uit het dakschild hierboven steekt een rechthoekige dakkapel met plat dak een roedenverdeling in het samengestelde raam.
De linker zijgevel is slecht zichtbaar vanaf de straat. De gevel is voorzien van vensters van uiteenlopend formaat, waaronder een ovaal venster met tralies. In het dakschild hierboven staan een schoorsteen met uitgemetselde kop en een rechthoekige dakkapel.
De eveneens beperkt zichtbare rechter zijgevel bevat ook diverse gevelopeningen van uiteenlopend formaat, waaronder een ovaal venster rechts op de verdieping. De entreepartij in deze gevel heeft een omlijsting van uitgemetselde baksteen met een geprofileerde kroonlijst van natuursteen. Tegen het rechter deel van de gevel staat een serre met afgeschuinde hoeken. In het dakschild hierboven staan ook een schoorsteen met uitgemetselde kop en een rechthoekige dakkapel met plat dak.
Aan weerszijden van de toegang tot het perceel staat een ronde kolom van schoon metselwerk, bekroond met een kunststenen kop met bolbekroning.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het lanshuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0547