Woonhuis Dubbel


LocatieLarenseweg 133-135
TypeWoonhuis Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectBakker, B.H.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het als 'twee burgerwoonhuizen' gebouwde pand is ontworpen door de Hilversumse architect B.H. Bakker. Het dubbele woonhuis verrees in 1905 en wordt gekenmerkt door een voor de bouwtijd gangbare Overgangsstijl.

Omschrijving
Het dubbele woonhuis staat met voornamelijk twee bouwlagen onder een uitkragend, met geglazuurde tuiles du nord gedekt schilddak met zinken pironnen voor het hoofdvolume. De gevels zijn opgetrokken in schone en gepleisterde baksteen en zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen. De gepleisterde geveldelen worden verlevendigd door speklagen en accenten van schone baksteen boven de vensters.
Het pand heeft een symmetrische voorgevel met een hoger opgaande middenpartij onder een wolfdak met pironbekroning. De middenpartij is voorzien van een door een scheimuurtje met deelzuil en tweeen gedeelde entreepartij. De entrees staan onder een houten latei en zijn voorzien van onder bovenlicht staande deuren met roedenverdeling in de deurlichten en schuine portiekwanden, waarin een venster is opgenomen. Aan weerszijden van de entreepartij bevindt zich een venster in de gevel. De verdieping bevat vier vensters, waarvan de twee rechter nog zijn voorzien van de oorspronkelijke roedenverdeling in de bovenramen. De tweede verdieping van de middenpartij bevat twee kleine vensters en een blind, rond oeil de boeuf onder het wolfseind. In beide bouwlagen van de afgesnoten hoeken staat een smal venster.
Beide gepleisterde zijgevels bevatten een venster per bouwlaag en zijn voorzien van schieters. In de dakschilden boven de zijgevel staan een schoorsteen en een smalle dakkapel met lessenaardak.

Waardering
Het dubbele woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het dubbele woonhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het dubbele woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het dubbele woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing.
Het dubbele woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0934