Villa


LocatieHoge Naarderweg 46
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectSlot, J.H.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1902, naar een ontwerp van de architect J.H. Slot gebouwde villa, die de plaats innam van de deels gesloopte voorganger. De villa 'DJEMNA' is in feite het resultaat van een ingrijpende verbouwing. Ook in latere jaren onderging de villa wijzigingen aan het in- en het exterieur. In 1903 was de villa in gebruik als woning van de oud-president van Zuid Afrika, Paul Kruger. De villa wordt gekenmerkt door een in een voor de bouwtijd en de bebouwing in het villagebied karakteristieke Overgangsstijl. De villa is gesitueerd aan de westgrens van het villapark Indische Buurt met het villapark Trompenberg, die beide deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een samengesteld, met tuiles du nord gedekt, uikragend zadeldak, waarvan de overstekken op schoren liggen. De gevels zijn gepleisterd boven een grijze plint van bruut pleisterwerk en zijn voorzien van recht gesloten vensters met een vlakke omlijsting en een roedenverdeling in de bovenramen.
De op de straat en het westen gerichte gevel is samengesteld uit ten opzichte van elkaar verspringende gevelpartijen. Een hoger opgaande risaliet staat onder een dwars op de overige dakdelen staand zadeldak met windveren en een klein voorschot aan de punt. De eerste en tweede bouwlaag bevatten elk een venster met samengsteld raam. Het venster op de tweede verdieping is een fenĂȘtre a terre met houten Frans balkon met gesneden balusters. Rechts tegen de risaliet staat een bouwdeel met op de begane grond een portiek (ingangsloggia) met drie rondbogen tussen vierkante kolommen. Op de verdieping is in beide zijden van dit bouwdeel een venster opgenomen. De rechter gevelpartij bevat per bouwlaag een groot venster met samengesteld raam. Dit geldt ook voor de gevelpartij links van de risaliet.
Tegen de rechter (zuidelijke) kopgevel staat een grote rechthoekige, onder plat dak staande serre met in de bovenlichten glas-in-lood met gestileerde florale motieven. De serre heeft een geschulpte rand met een geprofileerde kroonlijst, waarop een niet-oorspronkelijke ijzeren balustrade staat. Op het serredak komt een deur met bovenlicht uit. De uitkraging van de kap hierboven is voorzien van een sierspant met klein voorschot. Een uitbouw rechts van de puntgevel staat onder een plat dak.
De linker kopgevel heeft een sierspant als dat aan de rechter zijgevel en bevat twee vensters per bouwlaag. De gevelpartij links van deze puntgevel is onderdeel van een aanbouw onder plat dak aan de achterzijde.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden en heeft historische waarde als voormalig woonhuis van de 1e president van Zuid-Afrika, Paul Kruger.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0424