Villa


LocatieBothalaan 1
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1902 - 1902
Opdrachtgever
ArchitectLanghout, W.
Datum aanwijzing

Inleiding
Een hoogst waarschijnlijk in 1902, naar ontwerp van de architect W. Langhout, gebouwde villa. 'VILLA ELWIN' is gebouwd voor mevr. J.E. van Iterson-Viruly, in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische Overgangsstijl. De op een hoek van de Bothalaan met de Steijnlaan gesitueerde villa staat in het villapark Trompenberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen met accenten van rode baksteen in de vorm van ontlastingsbogen, strekken en speklagen. De villa staat met twee bouwlagen onder een samengestelde, met tuiles du nord gedekte, uitkragende kap. De gevels zijn voorzien van een trasraam van schone klinkers, hardstenen lekdorpels en gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenlichten.
De verspringende, op de Bothalaan gerichte gevel (zuidoostzijde) bestaat uit drie delen. De onder een wolfdak staande linker gevelpartij heeft twee venster op de begane grond en op de verdieping een rondboogloggia met een balustrade van gedraaide balusters met geprofileerde handlijst en vierkante kolommen die de rondboog dragen. Onder een aan het wolfsend bevestigde overstek staat een zoldervenster. De hoger opgaande middentravee bevat een entreepartij met een paneeldeur tussen zijlichten en een rondboogvormig bovenlicht. Op de eerste verdieping staat een groot venster onder segmentboogvormige ontlastingsboog. De tweede verdieping bestaat uit een torenachtige opbouw met een halve rondboog, hardstenen dekplaten, een rondboogvenster en trapsgewijs uitgemetselde steunen voor de uitkragende rand van de vierkante spits met zinken pironbekroning. De rechter gevelpartij heeft op de begane grond een erker met schuine zijden, onder strek staande vensters met met glas-in-lood en roeden in de bovenlichten en een plat met een opgewerkte balustrade met hardstenen deklijst. Op het platte erkerdak komt een stel openslaande deuren en een venster uit.
Tegen het rechter deel van de op de Steijnlaan gerichte gevel staat een brede serre met roeden in de bovenlichten, openslaande deuren en een afgeknot schilddak. Links op de verdieping van de rechter gevelpartij staat een venster. Uit het dakschild erboven steekt een dakkapel met lessenaardak. De risalerende linker gevelpartij staat onder een wolfdak. De gevel bevat twee vensters per bouwlaag en een zoldervenster dat staat onder een aan het wolfsend bevestigd overstek.
De achterzijde van de villa heeft rechts een boven openslaande deuren staand balkon met een houten balustrade op consoles en is d.m.v. een houten hoekkolom verbonden met een overstek. De hoog opgaande middenrisaliet heeft drie getraliede rondboogvensters op de begane grond met daarboven een driedelig, onder overspanningsboog staand traplicht met glas-in-lood. De drie vensters op de tweede verdieping staan onder een aan een wolfseind bevestigd overstek. Tegen de terugstaande linker gevelpartij staat een platte aanbouw. De verdieping van het hoofdvolume bevat twee vensters.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0149