Villa


Locatie's-Gravelandseweg 84 a/b
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1898 - 1898
Opdrachtgever
ArchitectEijk, Waal de
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1898-1899, naar een ontwerp van de architecten Eijk en De Waal gebouwde villa. De villa is gebouwd in opdracht van de heer J.S. Breslau en wordt gekenmerkt door een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante fin de siècle stijl. De villa is gesitueerd op de grens van de villaparken Boomberg en Trompenberg.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in oranje verblendsteen en staat met twee bouwlagen onder een afgeknot, met glazuurde kruispannen gedekt schilddak voor het rechter deel van de villa en een plat dak voor het linker deel. De daken zijn voorzien van geprofileerde gootlijsten. De gevels zijn voorzien van recht gesloten, onder lateien staande gevelopeningen en worden verlevendigd door accenten van wit pleisterwerk in de vorm van speklagen en lateien.
Het linker deel van de op de straat gerichte gevel (zuid-westzijde) maakt deel uit van het onder plat dak staande gedeelte van de villa en is op de begane grond voorzien van een rechthoekige erker/serre met kroonlijst en plat dak, waarop openslaande deuren met bovenlicht uitkomen. De gootlijsten worden hier ondersteund door kleine consoles met triglyfen en guttae. De gevel van het rechter volume bestaat uit een linker travee met een venster per bouwlaag en een rechter gevelpartij in de vorm van een risaliet met schuine zijden en drie vensters per bouwlaag. De risaliet wordt beëindigd door een topgevel. Het middelste verdiepingsvenster staat onder twee uitkragende rondbogen met kraagstenen en een eveneens rondboogvormige overspanningsboog met getrapte aanzetten, die de basis van een decoratieve topgevel met uitkragende zijden vormen. Deze topgevel staat voor een dwarskap en is voorzien van een rondboogvenster, gepleisterde deklijsten met klimmende keperbogen, een tenant en een beëindiging in de vorm van vleugelstukken met voluut en een bolbekroning.
De vanaf de openbare weg moeilijk zichtbare linker zijgevel bevat op de begane grond twee vensters en op de verdieping één venster. Op het platte dak staat een hoge schoorsteen.
De deels zichtbare rechter zijgevel is voorzien van één venster in beide bouwlagen. In het dakschild hierboven staat een dakkapel met lessenaardak en met leien beklede wangen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de situering, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de villabebouwing aan de `s Gravelandseweg en als een bijzonder onderdeel van de villaperken in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0216