Villa Dubbel


LocatieMiddenweg 12-14
TypeVilla Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1905 - 1905
Opdrachtgever
ArchitectSpijker, W.
Datum aanwijzing

Inleiding
Waarschijnlijk in 1905, naar ontwerp van de Amsterdamse bouwkundige W. Spijker gebouwd dubbel herenhuis. Het pand is gebouwd in opdracht van G. Groen, in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Art Nouveau verwante bouwstijl. Het dubbele herenhuis vormt een ensemble met de aan weerszijden staande dubbele herenhuizen 16-18 en 8-10. Ze maken deel uit van het villapark Trompenberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De dubbele villa staat met drie bouwlagen onder een samengestelde, met bitumen schaliën gedekte kap. De gepleisterde gevels werden oorspronkelijk verlevendigd door speklagen van schone baksteen en bevatten geoogde en recht gesloten gevelopeningen, die voor een deel nog zijn voorzien van de oorspronkelijke roedenverdeling en geel glas in de bovenramen.
De op de straat gerichte, symmetrische voorgevel heeft afgesnoten hoeken. In het midden op de begane grond staat een dubbele serre met openslaande deuren en een geprofileerde kroonlijst. De linker serre heeft in de bovenlichten nog de oorspronkelijke roedenverdeling in de bovenlichten. De serres hebben een plat dak, waarop de openslaande deuren met boven- en zijlichten uitkomen. Tussen beide balkons staat een gewelfd scheimuurtje. Op de tweede verdieping bevinden zich loggia's. Deze zijn voorzien van een houten balustrade en deuren met zijlichten. Ze staan onder een houten kap met een voorschot, houten kroonlijst en een tentdak. Zowel de buitenste traveeën als de overhoekse geveldelen zijn per bouwlaag voorzien van een venster. De beide vensters rechts op de begane grond zijn in de boogtrommels nog voorzien van de oorspronkelijke lijndecoraties. De hoekpartijen worden beëindigd door een beschoten geveltop met tentdak met houten kroonlijst. De onderdorpels van de serres zijn doorgetrokken over de rest van de voorgevel en de zijgevels.
De linker zijgevel heeft een licht risalerende, blinde rechter gevelpartij met links ervan een onder bovenlicht staande deur met decoratief ijzerwerk voor de deurlichten. Helemaal bovenin de ingangstravee staat een venster onder de uitkragende daklijst op gesneden klossen. Links van de deur staat een klein venster. Op de verdieping in het lagere geveldeel staat een venster (traplicht?) onder een uitkragende daklijst met gesneden klossen. De hogere linker gevelpartij is blind en staat onder een plat dak.
De rechter zijgevel is spiegelbeeldig identiek aan de linker.

Waardering
Het dubbele herenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het pand heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de middenstand en de welgestelden.
Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het pand is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0404