Villa


LocatieBorneolaan 35
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1921 - 1921
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Eén van drie, in 1921 als ensemble gebouwde herenhuizen. De oorspronkelijk vrijwel identieke huizen zijn gebouwd naar een ontwerp van een architect, waarvan de naam op de bouwtekeningen niet leesbaar is. Het huis is tegelijkertijd gebouwd met de er aan weerszijden naast staande huizen met de huisnummer 33 en 37 en vormt hiermee een symmetrisch ensemble. De herenhuizen zijn gebouwd in opdracht van makelaar G.W. Brouwer, in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan het Classicisme verwante, historiserende Overgangsstijl. Het huis staat in het villapark Indische Buurt, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken herenhuis staat met twee bouwlagen, onder een met bitumen plaatjes gedekt, uitkragend schilddak met zeeg, geprofileerde daklijsten op gesneden klossen en zinken, van regenkapjes en smeedijzeren bekroningen voorziene schoorstenen op de nokhoeken. De gevels zijn voornamelijk voorzien van recht gesloten, onder strek staande gevelopeningen met roedenverdeling.
De op de straat gerichte voorgevel (zuidzijde) is symmetrisch ingedeeld. De gevel heeft op de begane grond twee gebogen erkers met drie smalle vensters met een roedenverdeling en een plat dak met op de rand een gemetselde balustrade. De oorspronkelijke gevelindeling is verstoord op de verdieping, waar de vier smallere vensters zijn vervangen door twee detonerende grote vensters. Uit het voorste dakschild steekt een brede dakkapel met plat dak.
De rechter zijgevel is vrijwel blind.
De linker zijgevel is op de begane grond voorzien van een deur met boven- en zijlichten en daarboven van een traplicht met roedenverdeling.

Waardering
Het herenhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het huis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
Het huis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering.
Het huis heeft ensemblewaarde als onderdeel van een driedelig ensemble, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het huis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de redelijke mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0144