Villa


LocatieBorneolaan 17
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1911 - 1912
Opdrachtgever
ArchitectBakker, B.H.
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1911-1912, naar een ontwerp van de Hilversumse architect B.H. Bakker gebouwde villa. De villa is één van drie villa's (met Borneolaan 23 en 25), die door Bakkers in 1911-1912 zijn ontworpen en gebouwd voor locaties aan de Borneolaan. De villa draagt de naam 'DE SCHADDE' en is gebouwd in opdracht van A. Kalff, in een voor de bouwtijden het oeuvre van de architect karakteristieke Overgangsstijl. Het op een hoek van de Borneolaan met de Delilaan gesitueerde huis staat in het villapark Indische Buurt, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone baksteen en staat met twee bouwlagen onder met pannen gedekte, uitkragende schilddaken met zeeg. De gevels zijn voorzien van een met rollaag afgedekt trasraam van klinkers en van recht gesloten, onder rollaag of strek staande gevelopeningen. De gevelopeningen hebben hardstenen lekdorpels, luiken voor de onderramen en glas-in-lood in de bovenramen.
De op de Delilaan gerichte gevel (westzijde) bezit op de begane grond twee erkers met schuine zijden en platte daken met geprofileerde daklijsten. De twee vensters op de verdieping zijn als de overige vensters voorzien van hardstenen lekdorpels, luiken voor de onderramen en glas-in-lood in de bovenramen.
De op de Borneolaan gerichte gevel (zuidzijde) heeft links een bakstenen, rechthoekige serre met plat dak en tussen gemetselde penanten staande vensters en openslaande deuren met bovenlicht.
Boven de geprofileerde daklijst staat een balustrade met houten hekken tussen gemetselde hekpijlers met natuurstenen kop. Op de verdieping boven de serre bevindt zich een loggia, waarvan een de opening onder een zware houten latei met sleutelstukken staat. De linker zijde van de loggia is voorzien van een smallere opening. Een stel openslaande deuren komt uit op de loggia. De rechter travee bevat op de begane grond een zesruits-venster. Het venster op de verdieping is smaller. In het voorste dakschild staan een erker met plat dak en een hoge, slanke schoorsteen.
De rechter zijde van het pand heeft geheel links een dwars op de voorgevel staande gevelpartij met één venster per bouwlaag. Rechts hiervan staat een risaliet onder een dwarskap. In de hierin staande, op de straat gerichte ingangstravee bevindt zich de originele paneeldeur onder houten luifel met eveneens houten consoles en hangend aan stangen. De gevelsteen daarboven is voorzien van de naam 'DE SCHADDE'. Het verdiepingsvenster is voorzien van vouwluiken voor de onderramen. Het rechter deel van de gevel is door de begroeiing vrijwel aan het oog onttrokken. Uit het dakschild boven de risaliet steekt een hoge, slanke schoorsteen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft situationele en ensemblewaarde vanwege de situering aan een kruising, als onderdeel van een ensemble, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een karakteristiek onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0136