Villa


LocatieMiddenweg 1
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1897 - 1897
Opdrachtgever
ArchitectRorferinx, Vuyk
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1897, waarschijnlijk naar een ontwerp van de Amsterdamse architect Rorferinx Vuyk gebouwde villa. De villa is verbouwd in 1907 en in 1910 voorzien van een aanbouw. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Chaletstijl verwante, eclectische Overgangsstijl. De villa is gesitueerd op een hoek van de Middenweg met de Heuvellaan, in het als villapark Trompenberg bekende deel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een geglazuurde pannen gedekt, samengesteld zadeldak met uitkragingen op gesneden schoren. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen boven een met een lijst afgedekt trasraam en zijn voorzien van speklagen en decoratieve accenten van gele baksteen en recht gesloten en getoogde gevelopeningen. De lekdorpels onder de vensters zijn gemaakt van grijze hardsteen.
De op het zuiden en de Middenweg gerichte gevel bestaat uit twee delen. Het rechter deel is een risalerende puntgevel met op de begane grond een brede erker met schuine zijden en een geprofileerde kroonlijst. Het grote verdiepingsvenster staat onder een segmentboogvormige ontlastingsboog en een boogtrommel met baksteenmozaïek. De staande planken van het beschot aan de geveltop zijn vorzien van gesneden decoraties. In de geveltop is een getoogd venster opgenomen. De uitkragende dakrand is voorzien van windveren, gesneden schoren bij de dakvoeten en een opengewerkt voorschot in de punt. Links in de rechter gevelpartij staat een deur onder driedelig bovenlicht. Rechts hiervan staat een grote gebogen erker met samengesteld raam en een geprofileerde kroonlijst, waarop een balustrade van ijzeren hekken en gemetselde balusters met hardstenen koppen staat. Op het plat van de erker komt een stel openslaande deuren met bovenlicht uit. De smalle terugstaande rechter travee bevat op de verdieping een smal venster. Boven de deur staat een breder verdiepingsvenster. In het dakschild hierboven staat een slanke houten dakkapel met geknikt, uitkragend zadeldak met sierspant en wangen die zijn bekleed met zinken schaliën of leien.
Het linker deel van de vanaf de straat slecht zichtbare rechter zijgevel is een risalerende puntgevel met sierspant.
Het linker deel van de op de Heuvellaan gerichte gevel is een risalerende puntgevel met op de begane grond een stel openslaande deuren onder bovenlicht, op de verdieping twee vensters onder segmentboogvormige ontlastingsbogen en een beschoten geveltop met venster, windveren en voorschot als die in de zuidelijke puntgevel. Het venster in de top is gewijzigd. De rechter gevelpartij bevat op de begane grond een venster onder rollaag en op de verdieping een venster onder segmentboogvormige ontlastingsboog. In het dakschild hierboven staat een slanke houten dakkapel met geknikt, uitkragend zadeldak met sierspant en wangen die zijn bekleed met zinken schaliën of leien.
De linker zijgevel is slecht zichtbaar vanaf de straat. De gevel heeft onder meer een risalerend rechter geveldeel en twee verdiepingsvensters.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige vanwege de bijzondere situering bij een kruising, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0402