Villa


LocatieHeuvellaan 35
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1890 - 1900
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de, Heemskerk, W.
Datum aanwijzing

Inleiding
Een omstreeks 1890 gebouwde villa. Van de stichting van het pand zijn in het streekarchief geen gegevens te vinden. De villa is al in 1898 verbouwd, naar ontwerp van de architecten De Groot en Heemskerk. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische Overgangsstijl. Het huis staat in het villapark Trompenberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa heeft een vanuit een rechthoekige plattegrond opgebouwde hoofdvorm. Het pand staat met een souterrain en een bel ├ętage onder een met bitumen schali├źn gedekt, afgeknot schilddak met geprofileerde houten lijsten en enkele oorspronkelijke dakkapellen. De gevels zijn opgetrokken in gepleisterde, met schijnvoegen verlevendigde baksteen. De gevels zijn voorzien van hoeklisenen en uitkragende, geprofileerde gootlijsten.
De op de straat en het noorden gerichte gevel bevat links een getoogd venster met een geprofileerde omlijsting met een kuifbekroning en rechts een grote houten serre met gecanneleerde tussen- en hoekstijlen. De bovenlichten hebben een roedenverdeling van louter stijlen en met afgeschuinde bovenhoeken onder de uitkragende profiellijst van het platte dak. In het dakschild hierboven staan twee rechthoekige dakkapellen, die waarschijnlijk zijn toegevoegd.
Rechts tegen de oostelijke gevel staat een grote serre met afgesnoten hoeken en een plat dak met geprofileerde daklijst. De ramen in de serre zijn voorzien van een roedenverdeling, waarvan die in de bovenlichten een ruitenpatroon vormen. Links van de serre staan twee getoogde vensters met een geprofileerde omlijsting en kuifbekroning. In het dakschild hierboven staan twee gewelfde houten dakkapellen met een rondboogvenster en een geprofileerde kroonlijst met smalle schouders.
De westgevel en de zuidgevel zijn niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de bijzondere situering, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het villapark Trompenberg in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0266