Boerderij


LocatieUtrechtseweg 160
TypeBoerderij
Onderdeel van
Bouwperiode1845 - 1855
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De halverwege de 19e eeuw gebouwde boerderij met gelagkamer `Blokhoven' is gesitueerd op het 19e-eeuwse, aan de provincie Utrecht grenzende landgoed Einde Gooi. Het karakteristieke pand is gebouwd in een traditionele, voor de bouwtijd kenmerkende trant en staat tussen de voornamelijk uit villa's en landhuizen bestaande bebouwing aan de Utrechtseweg. De boerderij heeft geen agrarische functie meer.

Omschrijving
De voormalige boerderij is vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken in wit geschilderde baksteen. Het pand staat onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn voorzien van een zwart geschilderde (kopgevel) en gepleisterde (zijgevels) plint, staafankers en recht gesloten gevelopeningen.
De voormalige heeft een symmetrische, op de weg gerichte kopgevel met vlechtingen, twee, met luiken behangen e onder rollagen staande vensters met roedenverdeling in de schuiframen. Het vergelijkbare zoldervenster heeft geen luiken.
De linker langsgevel is rechts voorzien van een deur met roedenverdeling in het deurraam. Links hiervan staat een breed venster met roedenverdeling en luiken. De gevelopeningen zijn verder van rechts naar links; venster, deur, venster, deur, venster. Ook al deze vensters hebben een roedenverdeling in de ramen.
De rechter langsgevel bevat van links naar rechts een breed venster met roedenverdeling en luiken en een deur, waarvan het deurlicht eveneens is voorzien van een roedenverdeling. De gevelopeningen zijn verder van links naar rechts, deur, venster, deur, venster, deur. Ook al deze vensters hebben een roedenverdeling in de ramen.

Waardering
De voormalige boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De voormalige boerderij heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van agrarische bedrijfspanden en vanwege de bijzondere functie, die het pand ooit had.
De voormalige boerderij is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd en de functie kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De voormalige boerderij heeft ensemblewaarde vanwege de sterke samenhang met de landhuis- en villabebouwing aan de Utrechtseweg, waarmee het ook een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De voormalige boerderij is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1219