Villa


LocatieBorneolaan 1a/b en Hoge Naarderweg 62
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1907 - 1907
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1907, naar een ontwerp van architect C. de Groot gebouwde villa. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Chaletstijl verwante Overgangsstijl met vakwerk. Het pand is gesitueerd tussen de Borneolaan, de Hoge Naarderweg en de Insulindelaan, aan de grens van de villaparken Indische Buurt en Trompenberg, die deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en vakwerk en staat met twee bouwlagen onder een uitkragende, met pannen gedekte en uit schilddaken met zadeldakvormige dwarskappen samengestelde kap. De gevels zijn voorzien van een trasraam van deels grijs geschilderde en deels schone baksteen,en recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen van de verdieping.
De op de Hoge Naarderweg gerichte gevel (westzijde) heeft links op de begane grond een vijfzijdige, met tuiles du nord gedekte serre met in het midden een plat, waarop openslaande deuren met bovenlicht uitkomen. In het dakschild hierboven staat een kleine dakkapel onder zadeldak. Rechts van de serre bevindt zich een risaliet onder steekkap. Op de begane grond staat een venster en op de verdieping een erker met schuine zijden. De geveltop is voorzien van vakwerk, waarin een brede vensterpartij is opgenomen. De gevelpartij rechts van de risaliet bevat een venster in de eerste en de tweede bouwlaag en heeft een in vakwerk uitgevoerde mezzanino met een reeks van drie ramen met roedenverdeling. De lagere, terugstaande rechter gevelpartij heeft op de begane grond een serre met een afgesnoten hoek, openslaande deuren en een met tuiles du nord gedekt dak met plat, waarop twee stel openslaande deuren uitkomen. In het dakschild hierboven staat een kleine dakkapel met zadeldak.
De gevel aan Borneolaanzijde (zuidzijde) heeft links een licht risalerende travee met een erker met schuine zijden en een Vlaamse gevel. Op de begane grond staat een erker met een met tuiles du nord gedekt schilddak. Daarboven staat een groot verdiepingsvenster en in het onder een uitkragend zadeldakvormige steekkap staande vakwerk van de Vlaamse gevel is een driedelige vensterpartij met roedenverdeling opgenomen. De slecht zichtbare rechter gevel is onder meer voorzien van een overluifelde entree en een loggia.
De gevel aan Insulindelaanzijde (noordzijde) bevat links op de begane grond een deur met zij- en bovenlicht en een drietal smalle vensters die vrij hoog in de bouwlaag staan. Op de verdieping een vergelijkbaar venster en een groot rondboogvenster met blinde borstwering. De hier dwars opstaande gevelpartij bevat een deur met deurlicht en zijraam onder een schuin liggende houten luifel op houten consoles. Daarboven eveneens een rondboogvenster met blinde borstwering als de eerder genoemde.
In het op de Insulindelaan gerichte rechter travee staat in beide bouwlagen een venster.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering (en als een karakteristiek werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect).
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0128