Villa


LocatieGodelindeweg 18
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1894 - 1894
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G., Jong, A. de
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1894, waarschijnlijk in opdracht van W.H. Wijnstroom gebouwde villa. De villa is gebouwd naar een ontwerp van de architecten G. Kloppers en A. de Jong, in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische bouwstijl met vakwerkelementen. Het huis maakt deel uit van een ensemble van door Kloppers en De Jong ontworpen vakwerkvilla's aan de Godelindeweg en staat in het villapark Trompenberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Vanwege de begroeiing rondom is het pand zeer beperkt zichtbaar vanaf de openbare weg.
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen voor de eerste bouwlaag en vakwerk voor de daarboven staande geveldelen. De villa staat met één en twee bouwlagen onder met kruispannen gedekte zadeldaken met een T-vormige noklijn. De gevels zijn voorzien van een plint van rustiek pleisterwerk, afgedekt met een lijst met afzaat, hoekaccenten in de vorm van geblokte lisenen en recht gesloten gevelopeningen.
De naar de straat gerichte gevel (noordzijde) bestaat uit een puntgevelvormige risaliet en een hier dwars opstaand lager gedeelte. De risaliet heeft op de begane grond een rondboogvenster met glas-in-lood in het bovenraam en op de in vakwerk opgetrokken verdieping van een op schoren steunende, rechthoekige erker met glas-in-lood in de bovenramen en een plat dak met gepotdekselde balustrade. Op het erkerplat komen openslaande deuren uit, die zijn opgenomen in de top van de gevel, die is voorzien van een beschoten punt. De rechter gevelpartij bevat links een deur met bovenlicht onder een lessenaarluifel, steunend op een dwarsmuurtje en gesneden consoles. Het bovenste deel van dit geveldeel is vervaardigd van vakwerk en staat onder een dakschild met een dakkapel onder lessenaardak.
De vanaf de openbare weg niet zichtbare linker kopgevel is een puntgevel met een deels beschoten top.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0189