Villa


LocatieGodelindeweg 14
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1894 - 1894
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G., Jong, A. de
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1894, waarschijnlijk in opdracht van W.H. Wijnstroom gebouwde villa. De villa is gebouwd naar een ontwerp van de architecten G. Kloppers en A. de Jong, in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische bouwstijl met vakwerkelementen. Het huis maakt deel uit van een ensemble van laat 19e-eeuwse, door Kloppers en De Jong ontworpen vakwerkvilla's aan de Godelindeweg. De villa staat in het villapark Trompenberg, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en vakwerk en staat met een en twee bouwlagen onder een met kruispannen gedekt, uitkragend zadeldak. De gevels zijn voorzien van een rustiek gepleisterde plint met een gemetselde afzaat, geprofileerde cordonlijst, met het pleisterwerk contrasterend houtwerk en voornamelijk recht gesloten gevelopeningen
De op de straat gerichte gevel (noordzijde) is een puntvormige kopgevel, waartegen een waarschijnlijk toegevoegde, rechthoekige serre met plat dak. Links van de serre bevindt zich een om de hoek gaand venster met snijwerk in het kozijn. De tweede bouwlaag is geheel opgetrokken in vakwerk en bevat een tweedelig, binnen een zwaar kozijn staand venster met roedenverdeling in de bovenlichten. De dakrand is voorzien van bewerkte windveren en een voorschot met geschulpte rand en makelaartje.
Tegen de linker zijgevel staat een lage uitbouw met een venster met roedenverdeling in het bovenraam en een plat dak, waarop een houten balustrade staat. Op het platte dak komen openslaande deuren uit die voor een deel in een opgewipt deel van het dakschild staan. Aan de straatzijde van de uitbouw staat een klein ingangsportaal met een rondboogdeur met houten zwikken en een platte luifel. De zijkant van het portaal bevat een klein licht. De rechter zijde van het pand is vanwege de begroeiing slecht zichtbaar vanaf de openbare weg en is voorzien van enkele getoogde gevelopeningen op de begane grond en op de verdieping van een deel in de kap stekend venster onder een opgewipt deel van de kap. Het rechter deel van de gevel maakt deel uit van een onder lessenaardak staand uitbouw aan de achterzijde van de villa.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0186