Villa


LocatieGodelindeweg 10
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1894 - 1894
Opdrachtgever
ArchitectKloppers, G., Jong, A. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1894 gebouwde villa. De villa `ZONNEKIND' is gebouwd naar een ontwerp van de architecten G. Kloppers en A. de Jong, in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Chaletstijl en de Cottagestijl verwante bouwstijl. Het pand maakt deel uit van een complex van laat 19e-eeuwse vakwerkvilla's aan de Godelindeweg, die alle zijn ontworpen door Kloppers en De Jong. Ze staan in het villapark Trompenberg, onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een met kruispannen gedekt, uitkragend zadeldak. De uitkragende dakdelen rusten op schoren. De in gepleisterde baksteen opgetrokken gevels zijn voorzien van recht gesloten, die voor een deel nog de oorspronkelijke roedenverdeling hebben. De gevels worden geleed door geprofileerde cordonlijsten.
De op de weg gerichte gevel wordt links geaccentueerd door een op een toren gelijkend, hoger opgaand risaliet met afgesnoten hoeken. Alle drie bouwlagen van de hoekrisaliet zijn voorzien van vensters. Het platte dak heeft boven de afgesnoten hoeken een op een schoor rustend overstek.
De invulling van de grote gevelopening op de begane grond van de rechter gevelpartij is niet origineel. Rechts tegen de gevel staat een vanaf de straat slecht zichtbare serre. De ten opzichte van de onderste bouwlaag terugstaande verdieping bevat twee stel openslaande deuren met drieruits bovenlicht. De deuren komen uit op het plat op de onderste bouwlaag.
De rechter zijgevel is een puntgevel met een uitbouw onder lessenaardak. Boven de uitbouw en diep in de gevel staat een fenêtre a terre met getoogde ramen. De geveltop is voorzien van een op consoles staande houten erker en een houten voorschot met een decoratieve onderrand. In gevelpartij links van de uitbouw staat een venster.
De links van de hoekrisaliet staande linker zijgevel is een puntgevel met een aanbouw onder lessenaardak, waarin de entree is opgenomen. De gevel is rechts van de aanbouw voorzien van één venster en op de verdieping van twee vensters. De geveltop is als die van de rechter zijgevel, met een houten erker en een voorschot.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0184