Kantoor Bovenwoning


LocatieKantoor Johannes Geradtsweg 109-111
TypeKantoor Bovenwoning
Onderdeel van
Bouwperiode1953 - 1953
Opdrachtgever
ArchitectWeerkamp, W.M.
Datum aanwijzing8-4-2008

Inleiding
Het pand is in 1953 gebouwd als kantoor met twee bovenwoningen. De ontwerper was de Hilversumse architect L.W.M. Weerkamp, die het gebouw voorzag van de voor de bouwtijd karakteristieke kenmerken van de functionalistische Wederopbouwarchitectuur.

Omschrijving
Het gebouw staat met voornamelijk twee bouwlagen onder een flauw hellend, uitkragend plat dak (lessenaardak). De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen boven een met een rollaag afgedekt trasraam van klinkers. De gevels bevatten recht gesloten deuren en vensters, die zijn voorzien van stalen ramen.
De symmetrische voorgevel wordt geleed door smalle, over de gehele hoogte van de gevel doorgetrokken uitmetseling (liseen). Deze worden beëindigd door korbelen, die zijn verbonden met een lijst en een overstek dragen. De ingangstravee bevat een tussen zijlichten, en onder een schuine luifel staande deur. Daarboven bevindt zich een groot, met de gevels contrasterende betonnen gevelpartij, die wordt verlevendigd door een rasterverdeling en eenvoudige geometrische motieven. In dit veld zijn twee kleine vensters opgenomen. De travee aan weerszijden van de entree bevat per bouwlaag een groot venster met stalen ramen tussen schuine neggen. De borstwering van de verdiepingsvensters is eveneens van met de rest van de gevels contraterend, wit geschilderd beton.
De rechter zijgevel bevat links op de grond een deur en rechts een venster. Boven de deur is een Frans balkon (fenêtre à terre) met stalen balustrade en openslaande deuren van glas en staal in de gevel opgenomen. Rechts hiervan staat een smal venster.
Aan de achterzijde van het pand staat een lage, platte uitbouw met een stalen balkonbalustrade. Rechtsachter is een rechthoekige vleugel met het hoofdvolume en deze uitbouw verbonden. De vleugel staat onder een flauw hellend plat dak (lessenaardak) en is aan de voorzijde voorzien van een brede vensterpartij met samengesteld stalen raam.
De linker zijgevel is spiegelbeeldig identiek aan de rechter met linksachter tegen het hoofdgebouw een volume met een iets bredere gevelpartij naast de gevelopening dan de rechter.
Vóór de gevel liggen gemetselde bloem-/plantenbakken. Een gemetselde erfscheiding is eveneens voorzien van planten-/bloembakken.

Waardering
De kantoorwoning is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De kantoorwoning heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De kantoorwoning is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De kantoorwoning heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met het ernaast staande kerkgebouw en de overige bebouwing aan de Johannes Geradtsweg.
De kantoorwoning is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0803