Villa


LocatieBisonlaan 6
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1929 - 1929
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1929, in opdracht van mej. P.L. de Visser gebouwde villa. De villa is gebouwd naar een ontwerp van de architect C. de Groot, in een voor de bouwtijd karakteristieke Interbellumstijl met invloeden van de Engelse landhuisstijl. De villa is een aantal keren uitgebreid (1961, aanbouw garage noordoosthoek en 1999, uitbouw achtergevel). De rechte houten kozijnen, oorspronkelijk met glas-in-lood, zijn voorzien van thermisch enkel glas. Onder kozijnen een uitgemetselde rollaag. De villa is vrijstaand gesitueerd op een ruime kavel aan de Bisonlaan in het villapark Diergaardepark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone rode baksteen en staat met twee bouwlagen onder een hoog opgaand schilddak met zeeg, gedekt met leien in maasdekking. Het schilddak heeft een fors overstek. Op beide nokhoeken staat een schoorsteen, in decoratief metselwerk opgetrokken.
De symmetrische voorgevel (westgevel) is op de Bisonlaan gericht. Links en rechts komt het geveldeel iets naar voren en is voorzien van een bay-window over de beide verdiepingen, op de begane grond voorzien van dakje. Op de begane grond indeling met (vier) vensters met bovenlicht boven kalf, op de verdieping indeling met (vier) vensters. In het geveldeel in het midden op de begane grond openslaande deuren met zijlichten met roedenverdeling. Op de verdieping een loggia met houten staanders en bloembak op gesneden consoles. Tussen de twee bouwlagen zijn gevelvlakken aangebracht. De middelste onder rollaag bevatte wellicht de naam van de villa. In het dakvlak een getoogde dakkapel met raam met roedenverdeling.
In de linker zijgevel (noord) bevindt zich de ingangspartij in het midden. De brede deur heeft smalle zijlichten tot onder het midden, onder het rechter zijlicht een natuurstenen brievenbusopening. Boven de ver uitstekende houten luifel op gesneden schoren een bovenlicht met glas-in-lood. Rechts (oorspronkelijk dubbel) venster met nog dubbel bovenlicht. Links twee vensters, de meest linker venster (nog) met bovenlicht. Op verdieping drie enkele vensters en links een driedelig venster, in dakvlak dakkapel.
In de overgang naar de aanbouw van één bouwlaag is een deur geplaatst. Dakraam in verbindend dakvlak.
De rechter zijgevel (zuid) bevat rechts een risalerend geveldeel onder dwarskap en met op de begane grond ronde erker met vensters met bovenlicht met glas-in-lood. Op de verdieping drie vensters, waaronder een bloembak op consoles. Links op de begane grond een forse gebogen serre met een vensterreeks met bovenlichten met glas-in-lood. Op de verdieping hierboven een balkon achter de stenen borstwering met decoratief gemetselde rand en bereikbaar via openslaande deuren met zijlichten. Dakraam in dakvlak.
De achtergevel (oost) bevat tussen de uitbreiding onder met leipannen gedekte kap met zeeg, en het linker geveldeel van de risalerende zuidoosthoek van de villa, de later toegevoegde uitbreiding. In linker geveldeel op begane grond openslaande deuren en op verdieping dubbel venster. In middelste geveldeel traplicht. In het interieur bevindt zich een ruime hall met trap. Vensters in aanbouw. In dakvlak hoofdvolume twee dakkapellen en dakraam.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing, en als een bijzonder onderdeel van villapark Diergaardepark in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het huis een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0105