Landhuis


LocatieBeethovenlaan 15
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1911 - 1911
Opdrachtgever
ArchitectEpen, J.C. van
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1911, voor L.C. van der Meulen gebouwd landhuis met de naam 'MEINERSWIJK'. Het huis was oorspronkelijk vergezeld van een stal met koetshuis en bovenwoning. Het huis is gebouwd als landhuis 'DE HOF', naar een ontwerp van de architect J.C. van Epen, in een voor de bouwtijd karakteristieke Interbellumstijl. Een in 1919 aangebouwde garage en een verbouwing in 1930 zijn ook ontworpen door Van Epen. Het huis staat in het villapark Kannesheuvelpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het landhuis staat met één en twee bouwlagen onder een kap die is samengesteld uit een gebroken zadeldak met schoorsteen op de nok en een zadel-schilddak, die zijn gedekt met Hollandse (holle) pannen. De gevels zijn boven een trasraam van klinkers opgetrokken in schone, gele baksteen en zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen, waarvan een deel met glas-in-lood en een deel met een roedenverdeling.
De naar de straat gerichte gevel is een symmetrische topgevel, onder een steekkap. Met op de begane grond een halfronde erker met een rondgaande vensterpartij, met houten penanten en glas-in-lood in de bovenramen. De erker draagt een gemetselde borstwering rondom het platte dak, waarop openslaande deuren uitkomen. De deuren hebben een roedenverdeling in de zijlichten, die in de bovenhoeken zijn verbonden met donkere gevelaccenten. De geveltop is boven de knik voorzien van vlechtingen en bevat een smal venster.
Het terugstaande rechter deel van de linker zijgevel staat onder een overstek. De risalerende linker gevelpartij bevat onder meer een lage aanbouw onder plat dak en een om de hoek gaand venster op de begane grond. De verdieping is voorzien van een breed venster met roedenverdeling in de ramen. In het dakschild hierboven staat een rechthoekige dakkapel met roedenverdeling in de ramen en een uitkragend plat dak.
De beperkt zichtbare rechter zijgevel heeft links een onder overstek staande, op de straat gerichte deur. De puntgevel rechts van het overstek bevat diverse vensters van verschillend formaat met in het midden op de verdieping een met glas-in-lood ingevuld, samengesteld venster, mogelijk een traplicht.
Rechts achter het huis staat een uit de bouwtijd van het huis daterende garage met een voorgevel met vlechtingen en de originele dubbele inrijdeuren.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik en als een werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Kannesheuvelpark in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het huis een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH0079