Stal Stallingsgebouw


LocatieHoge Naarderweg 205
TypeStal Stallingsgebouw
Onderdeel van
Bouwperiode1938 - 1938
Opdrachtgever
ArchitectDudok, W.M.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1938, naar ontwerp van gemeentearchitect W.M. Dudok gebouwd stallingsgebouw voor herten, behorend bij een hertenkamp, dat werd aangelegd als werkverschaffingsproject. Het terrein waarop de stal staat is het onbebouwde restant van een eng, dat bekend was als het 'heksenweitje'. De stal is gebouwd in een sobere, landelijke bouwstijl en is gesitueerd ten oosten van de villabebouwing van het villapark Trompenberg, dat deel uitmaakt van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De stal is opgetrokken in wit geschilderd baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond. Het gebouw heeft een grijs geschilderde plint en staat onder een uitkragend, met riet gedekt zadeldak met vorstpannen op de nok.
De zuidelijke langsgevel bevat een stel schuifdeuren rechts en een rond venster geheel links in de gevel.
De oostelijke kopgevel is een eenvoudige puntgevel met een recht gesloten venster onder rollaag.
De noordelijke langsgevel is rechts voorzien van een rond venster en links van een recht gesloten deur.
De noordelijke kopgevel bevat een onder rollaag staande recht gesloten deur en een eveneens recht gesloten zoldervenster.

Waardering
Het stallingsgebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De stal heeft cultuurhistorische waarde als een object met een bijzondere functie in het villagebied.
De stal is van architectuurhistorisch belang vanwege de karakteristieke hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en als een bijzonder werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect.
De stal heeft ensemblewaarde vanwege de sterke samenhang met het hertenkamp en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het gebouw een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De stal is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0162