Villa


Locatie's-Gravelandseweg 164
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1907 - 1907
Opdrachtgever
ArchitectGroot, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1907, in opdracht van N.J. Boon gebouwd landhuis. Het huis is gebouwd naar een ontwerp van de Hilversumse architect C. de Groot, in een voor de bouwtijd karakteristieke, aan de Cottagestijl verwante Overgangsstijl. Het landhuis is gesitueerd op een hoek van de 's Gravelandseweg met de Nimrodlaan, bij de grens tussen de villaparken Nimrodpark en Diergaardepark, die beide deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Het huis is vanaf de openbare weg vrijwel geheel door geboomte en rondom het huis staande beplanting aan het oog onttrokken. Het huis staat met twee bouwlagen onder een uit schild- en zadeldaken samengestelde, met tuiles du nord gedekte kap met zinken nokbekroningen. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen boven een trasraam met rollaag voor de onderste bouwlaag en gepleisterde baksteen met accenten van schone baksteen voor de tweede bouwlaag. De gevels bevatten recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen op de begane grond en glas-in-lood in de bovenramen op de verdieping.
De voorgevel is samengesteld uit twee, onder zadeldak staande puntgevels met een in overstand, op dubbele stenen consoles staande verdieping en geveltoppen die zijn bekleed met schubvormige keramische schaliën. De vensters op de begane grond staan tussen overhoekse dagkanten. De verdieping is voorzien van twee erkers met schuine zijden. De onderramen van de vensters en de erkers zijn met luiken behangen. Aan de onderkant van de verdieping ligt een cordonlijst van schone baksteen met een loden of zinken fries van hangende bogen.
De rechter zijgevel bevat onder meer diverse gevelopeningen en een hoger opgaande geveldeel (Vlaams geveltje), dat de daklijst doorsnijdt en onder een schilddak staat.
Tegen de slecht zichtbare linker zijgevel staat een serre onder lessenaardak. De op de 's Gravelandseweg gerichte zuidzijde van de serre heeft een met schubvormige, keramische schaliën beklede bovenkant. Een gevelpartij boven de serre staat onder een zadeldakvormige steekkap en een met vakwerk ingevuld geveltopje. In het dakschild hierboven staan een schoorsteen en twee rechthoekige dakkapellen met geprofileerde lijst aan de platte daken.
Aan de achterzijde wordt de dakvoet twee maal doorsneden door een hoger opgaande gevelpartij met en platte beëindiging.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het landhuis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de situering, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de villabebouwing aan de `s Gravelandseweg en als een bijzonder onderdeel van de villaparken in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.




ID: GMH1229