Villa


LocatieHoflaan 5
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1900 - 1910
Opdrachtgever
Architect
Datum aanwijzing

Inleiding
Een omstreeks 1905 gebouwde villa. Van de stichting van de villa zijn in het streekarchief geen gegevens te vinden. De villa is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke, eclectische Overgangsstijl met elementen uit de Neo-Hollandse Renaissance. In 1920 onderging het pand een verbouwing. De villa staat in het villapark Nimrodpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen en staat met twee bouwlagen onder een samengestelde, met bitumen schaliën gedekte kap met geprofileerde, op gesneden klossen liggende dakgoten. De gevels zijn voorzien van een grijze plint en recht gesloten gevelopeningen met glas-in-lood in de bovenlichten.
De op de straat gerichte gevel bestaat uit twee delen. Het linker geveldeel is een risaliet met een aan een trapgevel refererende geveltop. Op de begane grond bevindt zich een over de gehele breedte van de risaliet staande serre. De serre heeft afgesnoten hoeken en een plat dak met een houten balustrade. Op het dak komt een stel openslaande deuren met zij- en bovenlichten uit. De geveltop bevat een venster met zesdelig raam, is gedekt met hardstenen dekplaten en is op de uitkragende schouders voorzien van bolbekroningen. Op de begane grond van de rechter gevelpartij staat een stel openslaande deuren onder bovenlicht en een toog met tegeltjes met decor in de boogtrommel. De verdieping bevat eveneens een venster en uit het dakschild erboven steekt een kleine dakkapel met spits.
Tegen het linker deel van de linker gevel (zuidzijde) staat een rechthoekige serre met openslaande deuren naar de tuin en een plat dak met een balustrade als die op de serre aan de voorgevel. Op het platte dak komen openslaande deuren met bovenlicht uitkomen. De rechter travee is per bouwlaag voorzien van een venster.
De vanaf de openbare weg slecht zichtbare rechter zijde van de villa bestaat uit een linker travee met een venster op de begane grond en een blinde verdieping, en een risaliet met een houten balustrade op een platte beëindiging. De risaliet bevat een onder een toog staande deur met zijlichten en aan weerszijden een klein venster. Daarboven staat een groot met glas-in-lood ingevuld traplicht. Het plat van de risaliet is bereikbaar via een deels in kap staande deur. De terugstaande rechter travee is voorzien van één venster per bouwlaag. Tegen de achterzijde van de villa staat een lage uitbouw met houten balustrade op het platte dak.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van representatieve woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.

ID: GMH0268