Villa


LocatieBussumergrintweg 17
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1928 - 1928
Opdrachtgever
ArchitectGraaf, C. de
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1927-1928 gebouwd landhuis. Het huis is gebouwd naar een ontwerp van de architect C. de Graaf, in een voor de bouwtijd karakteristieke, expressionistische Interbellumstijl. Het huis staat op de grens van de villaparken Kannesheuvelpark en Trompenberg, die beide deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Vanwege de begroeiing rondom het huis is het slechts zichtbaar vanaf de openbare weg. De beschrijving is derhalve summier.
Het huis is opgetrokken in schone baksteen en staat met één en twee bouwlagen onder een monumentale, met riet gedekte kap, waarvan de noklijn gebogen en gebroken is, gedekt met vorstpannen en op organische wijze het pand omsluit. Op de nok staat een korte schoorsteen.
Het huis staat met de kopgevel (oostzijde) op de weg gericht. Deze gevel heeft links een gebogen serre (erker), die is voorzien van een aaneengesloten reeks ramen en staat onder een half, met riet gedekt kegeldak. De gevelpartij hier rechts is voorzien van vlechtingen en bevat een rondboogvenster.
De nauwelijks zichtbare rechter zijde is onder meer voorzien van een puntgevel met gemetseld visgraatmotief in de geveltop.
De linker zijgevel is hoger opgaand en eveneens vrijwel niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerde.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm en detaillering (en als een karakteristiek werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect).
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0152