Villa


Locatie's-Gravelandseweg 168
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectJesse, H.J.
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1903 voor mevr. Roem-Keijser en mej. Keijser gebouwde villa. De villa is gebouwd naar een ontwerp van de Leidse architect H.J. Jesse, in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. De villa maakt deel uit van een reeks in de decennia rond de eeuwwisseling gebouwde villa's en landhuizen aan de 's Gravelandseweg, die een belangrijk ensemble vormen op de grens van de villaparken Diergaardepark en Nimrodpark.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in gepleisterde baksteen met contrasterende accenten van schone baksteen voor de trasramen en voor de ontlastingsbogen, strekken en lekdorpels van de gevelopeningen. De villa staat met twee bouwlagen onder een met pannen gedekt, uit een zadeldak-, schilddak en plat dak samengestelde kap
De op de 's Gravelandseweg gerichte voorgevel (zuidzijde) bestaat uit twee delen. Het linker deel is een onder zadeldak staande puntgevel onder zadeldak met op in elke bouwlaag een loggia. De loggia op de begane grond is recht gesloten, is voorzien van een brede gevelopening met roedenverdeling in de bovenlichten en staat onder een houten latei. De verdiepingsloggia heeft een segmentboogvormige opening met een houten balustrade en in de achterwand een stel openslaande deuren met boven- en zijlichten met roedenverdeling. De loggia in de geveltop heeft een halfronde opening.
De rechter gevelpartij is voorzien van openslaande deuren onder een rondboogvormig bovenlicht met roedenverdeling en vrij kleine verdiepingsvensters.
Hier rechts van staat een overhoekse travee met een meerzijdige hoekserre (erker) onder een concaaf gewelfde spits (tentdak) met pironbekroning. Dit bouwdeel is een belangrijk onderdeel van de villa en is in grote mate mede bepalend voor het aanzien van het pand.
In de vanwege de begroeiing slecht zichtbare rechter gevel staat links op de begane grond een brede gevelopening met roedenverdeling in het rondboogvormige bovenlicht en rechts ervan een deur in een rondboog portiek. Twee kleine lichten en een slank traplicht met roedenverdeling staan in een afgeschuinde travee rechts van de portiek.
Rechtsachter staat een uit- of aanbouw met garage.
De linker zijgevel is vanwege de begroeiing nauwelijks zichtbaar vanaf de openbare weg.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde, vanwege de situering in het verlengde van de Joelaan, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de villabebouwing aan de `s Gravelandseweg en als een bijzonder onderdeel van de villaparken in het Noordwestelijke Villagebied, waarmee de villa een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0233