Villa


LocatieSurinamelaan 15
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1908 - 1908
Opdrachtgever
ArchitectJansen-Oldemeet, A.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
De villa is gebouwd in 1908, waarschijnlijk naar een ontwerp van de Amsterdamse architect A. Jansen-Oldemeet. Het pand is gebouwd in opdracht van J.A. Gunning, in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl. Het huis is gesitueerd in het villapark Heideveldpark (West-Indiëwijk).

Omschrijving
De villa staat met twee bouwlagen onder een met tuiles du nord gedekt, uitkragend en geknikt schilddak met keramische pironnen op de nokhoeken. De gevels zijn boven een met een rollaag afgedekt trasraam opgetrokken in schone baksteen en bevatten recht gesloten gevelopeningen.
De voorgevel bestaat een linker gevelpartij met een venster per bouwlaag, waarvan dat op de begane grond met luiken is behangen. Het rechter geveldeel is een puntgevelvormige risaliet met op de begane grond een stel openslaande deuren met luiken onder een bovenlicht met roedenverdeling. De deuren staan onder een houten, op dubbele schoren rustend balkon, dat is voorzien van een balustrade met gedraaide balusters. In de punt van de gevel is een klein venster met roedenverdeling opgenomen.
De linker zijgevel heeft een over de beide bouwlagen doorgetrokken erker met schuine zijden en om de hoek gaande raampartijen met een roedenverdeling. De ramen op de verdieping van de erker staan boven een houten borstwering. De rechter zijde van de erker is voorzien van een aan stangen hangende platte luifel, waaronder een deur staat met een bovenlicht met roedenverdeling. Een links in de gevel op de begane grond staand venster is voorzien van luiken. In het dakschild hierboven staan twee, onder lessenaardak staande dakkapellen met wangen die met keramische schubben zijn bekleed en ramen met een roedenverdeling. Het lage geveldeel links aan de gevel maakt deel uit van een platte uitbouw aan de achterzijde van de villa.
De slechts zichtbare rechter zijgevel bevat diverse gevelopeningen en een uitbouw, waarop een balkonbalustrade staat, te vergelijken met die aan de voorgevel. De op het balkon uitkomende openslaande deuren staan tussen boven- en zijlichten met roedenverdeling. In het dakschild hierboven is één dakkapel opgenomen.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als onderdeel van het villapark Heideveldpark (West-Indiëwijk), waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1089