Tuinmanswoning


LocatieHoge Naarderweg 110
TypeTuinmanswoning
Onderdeel van
Bouwperiode1890 - 1890
Opdrachtgever
ArchitectTeunissen G.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1890 gebouwde tuinmanswoning. De dienstwoning is gebouwd in opdracht van B. Heldring, naar een ontwerp van de Bussumse architect G. Teunissen. Het pand heeft waarschijnlijk deel uitgemaakt van een van de buitenhuizen of villa's. Het pand is gebouwd in een nogal traditionele bouwtrant zonder de voor de bouwtijd karakteristieke stilistische kenmerken.

Omschrijving
De woning staat met een bouwlaag onder een met pannen gedekt, samengesteld schild-/zadeldak met een hoge schoorsteen in het rechter dalschild. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen boven een gepleisterde plint en bevatten vrij diep in de gevels geplaatste, recht gesloten vensters. Deze vensters staan grotendeels onder segmentboogvormige ontlastingsbogen en boogtrommels met diagonaal staande stenen. Een deel van de vensters is met luiken behangen.
De asymmetrische, schuin op de Hoge Naarderweg gerichte voorgevel heeft een puntgevelvormige risaliet met links een deur onder bovenlicht en rechts een venster met luiken. In de geveltop is eveneens één venster opgenomen. De rechter travee maakt deel uit van een onder lessenaardak staande uitbouw aan de rechter zijgevel. Dit geveldeel is voorzien van een venster onder een rollaag. De linker gevelpartij is voorzien van twee vensters met luiken.
De rechter zijgevel staat onder het reeds genoemde lessenaardak, dat met een knik is doorgetrokken vanuit het rechter dakschild van het hoofdvolume. In deze zijgevel is een deur opgenomen. De linker zijgevel is een puntgevel, die slechts een zoldervenster bevat.

Waardering
Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het woonhuis heeft cultuurhistorische waarde vanwege de ontstaansgeschiedenis en als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van dienstwoningen en vrijstaande woonhuizen voor arbeiders en kleine middenstanders.
Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het woonhuis heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de sterke samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het woonhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1263