Villa


LocatieBussumergrintweg 43
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1903 - 1903
Opdrachtgever
ArchitectRueter, Th.
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1903, voor A.Th. Raven gebouwde villa. Het vanaf de openbare weg slechts deels zichtbare pand is gebouwd naar een ontwerp van de Hilversumse architect Th. Rueter, in een voor de bouwtijd nog gangbare, aan de Neo-Hollandse Renaissance verwante bouwstijl. In 1931 is een garage aan het pand toegevoegd. Het bij een splitsing van de Bussumergrintweg met de Palestrinalaan, in de lengteas van de Trompenbergerweg gesitueerde huis staat op de grens van de villaparken Kannesheuvelpark en Trompenberg, die deel uitmaken van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone baksteen, vanuit een rechthoekige plattegrond en staat met één bouwlaag onder een met pannen gedekt schilddak, met drie overkapte schoorstenen op de nok. De gevels hebben een trasraam met rollaag en voornamelijk recht gesloten gevelopeningen. Ze worden verlevendigd door lichte accenten in de vorm van natuurstenen of gepleisterde hoekstenen. Aan een groot deel van de onderramen van de vensters hangen luiken. De bovenramen bevatten glas-in-lood.
De op de Palestrinalaan gerichte zuidwestelijke gevel heeft in het midden een onder een steekkap staande Vlaamse gevel met een tuitbekroning en schouders. Deze hoger opgaande middentravee bevat op de begane grond een venster met glas-in-lood in het bovenraam en luiken voor de onderramen. Links hiervan staan een met luiken behangen venster, rechts ervan een venster met onderluiken en geheel rechts een om de hoek gaand venster met zuilvormige hoekpenant, die (oorspronkelijk) deel uitmaakt(e) van een hoekveranda. Het verdiepingsvenster in de middentravee staat onder een rondboogvormige ontlastingsboog met baksteenmozaïek in de boogtrommel. Aan weerszijden hiervan staat een houten, onder schilddak staande dakkapel met gecanneleerde hoekpenanten in het dakschild.
De noordwestelijke kopgevel is voorzien van vlechtingen en een onder lessenaardak staande uitbouw met rondboogdeur in de noordoostzijde. De gevel bevat een drietal vensters van verschillend formaat op de begane grond. Boven het rechter venster bevindt zich een 'borstwering', die deel uitmaakt van het erboven staande traplicht. De vensters op de zolderverdieping staan, evenals het venster in de punt van de gevel, onder een rondboogvormige ontlastingsboog en boogtrommels met baksteenmozaïeken.
De op de Bussumergrintweg gerichte noordoostelijke gevel heeft in het midden een gewijzigde entreepartij met rechts ervan een met luiken behangen venster. In de terug staande gevelpartij links van de entree staat een driezijdige erker met schuine zijden. Op de erker staat de balustrade van een loggia met dubbele deur en een uit het dakschild stekende, houten opbouw onder schilddak. Centraal in het dakschild staat een grote gemetselde dakkapel, die deel uitmaakt van het gevelvlak, waarin de oorspronkelijke entree stond. De dakkapel bevat een venster onder rondboogvormige ontlastingsboog en een baksteenmozaïek in de boogtrommel. Het wordt bekroond door een dakruiter met luidklok.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde en stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere situering, vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.
ID: GMH0153