Villa Dubbel


LocatieSweelincklaan 13-15
TypeVilla Dubbel
Onderdeel van
Bouwperiode1929 - 1930
Opdrachtgever
ArchitectNegrijn, Joh.
Datum aanwijzing

Inleiding
In 1929-1930, naar een ontwerp van de Bussumse architect Joh. Negrijn gebouwd dubbel landhuis. Het door aannemer Th. Bikker gebouwde landhuis is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Interbellumstijl. Het huis staat in het villapark Kannesheuvelpark, een onderdeel van het noordwestelijke villagebied.

Omschrijving
De villa is opgetrokken in schone, met decoratieve metselverbanden verlevendigde baksteen en staat met één en twee bouwlagen onder een samengesteld, met pannen gedekt, uitkragend schild-/zadeldak met rechthoekige dakkapellen met plat dak. De villa is voorzien van een met een rollaag afgedekt trasraam, recht gesloten gevelopeningen en contrasterende lijsten en decoratieve details van donkere steen.
Het rechter deel van de op de straat gerichte voorgevel (noordzijde) is een risalerende, onder dwarskap staande puntgevel met rechts een stel openslaande deuren. Links daarvan een erker met schuine zijden, waarop een rondom het erkerplat gemetselde borstwering staat. Op het plat komen openslaande deuren met zijlichten uit. Rechts van het balkon en in de punt van de gevel staat een octogonaal venster. De linker gevelpartij heeft een horizontale beëindiging, op de begane grond een rondboogdeur onder dito houten luifel, rechts daarvan een venster met roedenverdeling en links een erker met schuine zijden, plat dak en door middel van stijlen gedeelde bovenramen. De verdieping bevat een brede vensterpartij, bestaande uit drie stel openslaande ramen met roedenverdeling, van elkaar gescheiden door houten penanten. In het dakschild hierboven staat een brede dakkapel. De gevel heeft een zich verjongende linker hoek onder het overstek van de linker zijgevel.
De westgevel bestaat uit een terugstaande linker travee en rechts ervan een brede gevelpartij met overluifelde rondboog entree (slecht zichtbaar vanaf de openbare weg), links op de verdieping een groot traplicht en rechts een grote vensterpartij.
De oostzijde van het pand heeft een lage rechter gevelpartij onder een uitkragend dakschild met dakkapel. De linker gevelpartij is voorzien van openslaande terrasdeuren, alsmede een venster met roedenverdeling op de verdieping.

Waardering
Het dubbele landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het pand een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0563