Villa


LocatieBoslaan 5
TypeVilla
Onderdeel van
Bouwperiode1915 - 1915
Opdrachtgever
Architectonbekend
Datum aanwijzing

Inleiding
Een in 1915, in opdracht van mej. C.M. Regter gebouwd villa. De naam van de ontwerper van de villa is niet bekend. Het pand is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl, met een sterk individueel karakter. Het huis staat in het villapark Nimrodpark, een onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied.

Omschrijving
Vanwege de begroeiing rondom het huis zijn de gevels slechts voor een deel zichtbaar vanaf de openbare weg.
De villa is opgetrokken in schone (begane grond) en gepleisterde baksteen (verdieping), vanuit een rechthoekige plattegrond. De villa staat met twee bouwlagen onder een met geglazuurde tuiles du nord gedekt, uitkragend schilddak met zeeg en een schoorsteen op beide nokhoeken. De gevels zijn voorzien van een kroonlijst en voornamelijk recht gesloten en enkele rondboogvormige gevelopeningen, waarvan de venster zijn voorzien van hardstenen lekdorpels.
De op de straat gerichte gevel heeft op de begane grond een serre met een stel, boven een stoepje staande, openslaande deuren met getoogde deurlichten, een met glas-in-lood ingevuld bovenlicht en schuine zijden met vensters, die eveneens zijn voorzien van glas-in-loodramen. Deuren en vensters staan onder een houten latei. De serre heeft een plat dak met een opengewerkte balustrade van gemetselde balusters en ijzerwerk. Op het dak komen openslaande deuren met getoogde deurlichten en zijlichten met roedenverdeling uit. Aan weerszijden van de serre staat een venster met roedenverdeling. De verdieping is rechts voorzien van een venster met roedenverdeling en links van een hoekloggia met een rondboogopening aan beide zijden. Op de verdieping zijn de gevelhoeken ongepleisterd gelaten. In het voorste dakschild staat een rechthoekige dakkapel met plat dak.
De slecht zichtbare rechter gevel heeft een risalerend rechter deel met een platte beƫindiging en een onder een luifel staande deur.
De eveneens zeer beperkt zichtbare linker gevel is voorzien van diverse gevelopeningen en een rechthoekige dakkapel met plat dak in het erboven liggende dakschild.

Waardering
De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
De villa heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
De villa is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp en vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
De villa heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabij staande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van het Noordwestelijke Villagebied, waarmee het een belangrijke historisch-ruimtelijke relatie heeft.
De villa is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH0147