Landhuis


LocatieUtrechtseweg 47
TypeLandhuis
Onderdeel van
Bouwperiode1910 - 1910
Opdrachtgever
ArchitectBaanders, H.A.J.
Datum aanwijzing24-6-2008

Inleiding
Het landhuis is gebouwd in 1910, naar een ontwerp van de Amsterdamse architect H.A.J. Baanders en in opdracht van de heer R.W.J.C. van de Wal Bake. In 1928 is er een veranda tegen het huis aangebouwd. Het huis is gebouwd in een voor de bouwtijd karakteristieke Overgangsstijl en maakt deel uit van een lange reeks van villa's en landhuizen aan de Utrechtseweg.

Omschrijving
Het huis staat met twee bouwlagen onder een samengesteld, deels afgeknot schilddak met uitkragende dakranden op gesneden klossen en gedekt met opnieuw verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in schone baksteen boven een met een rollaag afgedekt trasraam. Ze zijn voorzien van recht gesloten gevelopeningen met roedenverdeling in de bovenramen en worden verlevendigd door decoratief metselwerk met gele en zwarte baksteen.
De asymmetrische voorgevel is op de begane grond voorzien van twee ondiepe erkers met schuine zijden en openslaande deuren in het midden. De bovenkante van de erkers zijn met elkaar verbonden door een brede cordonlijst van decoratief metselwerk, dat doorgetrokken is over de overige gevels. De gevel is boven de linker erker voorzien van een groot venster met samengesteld raam. Het op de verdieping terugstaande rechter deel van de gevel bevat een stel onder bovenlicht staande, openslaande deuren, die uitkomen op een plat dak . De bovenrand van de gevel is eveneens versierd met decoratief metselwerk, dat doorloopt over de andere gevels.
De linker zijgevel is onder meer voorzien van een deels uitpandig en deel open ingangsportaal met rechtgesloten openingen aan de zijkanten en een rondboogopening in het midden. De natuurstenen? hoekkolommen staan op gemetselde muurtjes. De rechter zijgevel bevat diverse deuren en vensters en een zonnewijzer met een natuurstenen 'wijzerplaat'.

Waardering
Het landhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde, alsmede vanwege de gaafheid.
Het landhuis heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling in de bouw van woonhuizen voor de beter gesitueerden.
Het landhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de kwaliteit van het ontwerp, vanwege de voor de bouwtijd kenmerkende hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en als een karakteristiek werk uit het oeuvre van een vooraanstaand architect.
Het landhuis heeft ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedenbouwkundige samenhang met de nabijstaande bebouwing en als een bijzonder onderdeel van de landhuis- en villabebouwing aan de Utrechtseweg.
Het landhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid van het exterieur.

Klik op een foto
voor een vergroting.ID: GMH1106